Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megindult a szép lassú visszarendeződés a devizahitelek fix árfolyamon történő végtörlesztésével kapcsolatban. A kormányfő tegnap a HírTV-ben - igaz intervallum megadása nélkül - már jelezte, a lehetőség csak ideiglenesen lesz nyitva az érdeklődők előtt, ami tovább szűkítheti azok körét, akiknek lehetőségük lesz igénybe venni a megoldást.

Míg ugyanis az árfolyamgát intézményét igénybe venni akaróknak a december végi határidő elegendő arra, hogy jelezzék ezt a lényegében technikai változtatást, a kiszállást tervezők számára gondot okozhat a határidő, főleg akkor, ha forinthitellel szeretnék kiváltani a meglévő kölcsönöket. Az átváltó konstrukciók esetében - főleg, ha másik hitelintézetet választ az adós - új igazolások beszerzésére, értékbecslésre van szükség. A hiteldöntés elhúzódása, esetleges pótfedezet állításának előírása és annak megteremtése szintén azt okozhatja, hogy a váltani akaró számára elhúzódik az ügyintézés és - esetleg - kifut az időből.

Természetesen, a folyamatban lévő ügyeket a bankok a határidő után is továbbviszik, ám egy elutasító döntés után már nem tud majd egy versenytársnál megoldást keresni az ügyfél.

A kormányzati kommunikációban nincs nyoma annak, hogy megváltoztatnák a korábban szigorított szabályozást, vagyis a forinthitel felvevőknek is szükséges lesz legalább 25 százalékos önrész biztosítása. Miután a végtörlesztés nyomán átlagosan 20-30 százalékos tőketartozás csökkentés ellenére a fedezetük szolgáló ingatlanok piaci értéke sok esetben nem fogja fedezni a hitelkiváltáshoz szükséges hitel összegét, a polgárok jelentős részének ennél a minimumösszegnél jóval nagyobb önrészt kell majd biztosítania. Ez is alapvetően szűkítheti a potenciális igénybevevők körét.

Bár a kormányzati megnyilatkozások messze nem egyértelműek - a nemzetgazdasági tárca két napja adósa a Napi Gazdaság Online-nak annak hivatalos kimondásával, hogy milyen típusú hitelek esetén lesz mód a végtörlesztés igénybevételére -, jelenleg biztosra mondható, hogy eltérő konstrukciója miatt a megoldásból (első körben) kimarad a lakáslízing, s ugyancsak komolyabb felkészülésre lesz szükség ahhoz, hogy az életbiztosításokkal kombinált megoldásokra is elérhetővé váljék a megoldás igénybevétele.

Ráadásul, információink szerint az elmúlt napok lázas tárgyalásai nyomán nem elképzelhetetlen, hogy a kormányzat további, a végtörlesztés igénybevételét szűkítő megoldásokra is rákényszerül.