Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Április 24-ig 870 ezer, a fogyasztói kölcsönszerződések elszámolását tartalmazó értesítés érkezett be a Magyar Postához, ami a pénzintézetek által előrejelzett 2 millió küldemény csaknem 45 százaléka - közölte a posta. Az április 30-án feladott küldeményeket, tekintettel a hosszú hétvégére, május 4-től kézbesítik.

Ha valaki vitatja az elszámolást, a kézbesítéstől számított 30 napon belül panaszt tehet a pénzügyi intézménynél, amely a panasz beérkezését követő 60 napon belül köteles válaszolni. A panasz elutasítása esetén az ügyfél 30 napon belül a Pénzügyi Békéltető Testület eljárását kezdeményezheti. A devizaalapú szerződések esetében március 1. és április 30. között kapják vagy kapták meg a hitelesek az elszámolást, kivéve, ha bankjuk peres eljárása 2015. március 1. után fejeződik be, mert akkor a per befejezését követő 60. napig. A jelzálogalapú devizahitelesek az elszámolás és a forintosítás részleteiről, míg a nem jelzálogalapú hitelek felvevői az elszámolásról kapnak tájékoztatást.

A fogyasztók az elszámolás során visszakapják a futamidő alatt tőlük tisztességtelenül elvont kamatokat, költségeket, illetve a devizaalapú hitelesek a tisztességtelen árfolyamrés összegét. A pénzügyi intézmények levélben közlik ügyfeleikkel a levonás nyomán fennmaradó kölcsöntartozás és a jövőben fizetendő törlesztőrészletek összegét is. A megszűnt kölcsönszerződések esetében a fogyasztó bankszámlán vagy pénztári kifizetéssel kézhez kapja az elszámolás alapján neki járó összeget, ha a szerződés megszűnésekor nem volt fennálló, lejárt tartozása.

Az elszámolás alapján visszajáró összegeket az elszámolás megküldésétől számított 15 munkanapon belül kell a pénzügyi intézménynek jóváírnia vagy - a már megszűnt fogyasztói szerződéseknél - átutalnia, kifizetnie. Azok az ügyfelek, akik korábban éltek a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, márciusban kérhették, hogy részükre a hitelező elszámolást készítsen. A végtörlesztett fogyasztóknak 2015. november 30-ig kell megküldeni az igényelt elszámolást.

Az OTP Bank március közepi közlése szerint első hullámban mintegy 100 milliárd forintos nagyságrendben végezte el a devizahitelekkel kapcsolatos jóváírásokat.

Az Erste Bank az elszámolás és a forintosítás keretében több mint 400 ezer érintett kölcsön- és lízingszerződéshez kapcsolódóan mintegy 50 féle értesítőlevelet küld ki ügyfeleinek. A bank március 26-án közölte: az érintett 227 ezer ügylet mindegyikét elszámolta.

Az UniCredit Bank a pénzügyi elszámolás eredményeként több mint 26 milliárd forintot számolt el ügyfelei javára március 29-ig: az élő és korábban már megszűnt hitelekre elszámolt összeg mintegy 80 százaléka az ügyfelek fennálló hiteléhez kapcsolódó tartozásait csökkentette, közel 20 százalékát pedig bankszámlán történő jóváírásként vagy pénztári kifizetésként kapják vissza az érintettek.

A Raiffeisen Banknál az elszámolás 168 ezer devizahitel-szerződést, a forintosítás közel 30 ezer hitelszerződést érint. A forintosítás márciusban megtörtént, és a bank március végi közlése szerint 4 ezer ügyféllel már elszámoltak.

A K&H Bank március második felében a lízinges ügyfelekkel kezdte meg az elszámoló levelek kiküldését, a bank összesen körülbelül 200 000 levelet küld el.

A CIB Csoport 200 ezer levelet küld ki, melyből 71 ezer CIB bankos, közel 300 ingatlanlízinges, és közel 129 000 lízinges. A bankcsoport elszámolással érintett társaságai (CIB Bank, CIB Lízing, CIB Ingatlanlízing) mind az élő, mind a lezárt kölcsönszerződések esetében teljesítették az elszámolást - közölte a bank április 17-én. A CIB Bank esetében az élő és a lezárt hitelekre elszámolt összeg 24,7 milliárd forintot tesz ki.

A Budapest Bank április elején annyit közölt, hogy egy átlagos jelzáloghiteles ügyfél 1,45 millió forintot kap vissza, vagy ennyivel csökken az adóssága, az autóhiteleseknél pedig 300 ezer forint lehet ez az átlagos összeg; mindkét esetben ez átlagosan 25 százalékos tehercsökkenést jelent.

Az MKB Bank március 23-án közölte: elszámolt a még le nem járt deviza- és devizaalapú hitelek döntő többségének fogyasztói túlfizetéseivel. A részletes elszámolást - a jogszabályoknak megfelelően - a posta kézbesíti az ügyfeleknek április 15-e és 30-a között.

Az Axa Bank március 30-án kezdte meg a devizaalapú kölcsönügyletek elszámolásáról szóló értesítőlevelek postázását ügyfeleinek, a pénzintézet akkori tájékoztatása szerint az első pénzügyi teljesítések már megtörténtek, és a továbbiakban a levelek kiküldésével párhuzamosan zajlanak.

A forintalapú, továbbá devizaalapúnak nem minősülő devizahitelek esetében 2015. augusztus 1. és szeptember 30. között kell megküldeni az elszámolásokat, vagy legkésőbb a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. napig.