A Magyar Bankszövetség folytat egyeztetéseket a devizahitelesek megsegítése témakörében, azonban az egyeztetések nincsenek olyan szakaszban, hogy konkrét időpontok kerüljenek kijelölésre és közlésre - cáfolta a Népszabadság értesüléseit rövid közleményben a Bankszövetség. A Napi Gazdaság információi szerint való igaz, hogy a szövetség vezetői időről-időre találkoznak kormányzati képviselőkkel - így valóban volt már találkozás Varga Mihály gazdasági miniszterrel is -, de egyelőre csak szakmai elvekről tanácskoznak, a javaslatok konkrétizálása még további egyeztetéseket igényel.

A helyzet nagyban hasonlít a vállalati hitelezés felfutásával kapcsolatos tárgyalásokra: ott tavaly év végétől kezdődtek újra a tárgyalások a bankok és a kormányzat között. Az akkori reményeket a gyors megállapodásról hamar zárójelbe tette, hogy arról is eltérő volt a vélekedés: csak a valóban új hitelek jelentik-e a vállalkozások helyzetének javítását, avagy a - jelenlegi beruházásmentes világban - a korábbi hitelek megújítása is kellő segítséget nyújt-e a vállalkozásoknak.

A tárgyalások nehézségének másik aspektusát mutatta be év elején a Napi Gazdaságnak adott nyilatkozatában Gyuris Dániel, a Bankszövetség ügyvezető alelnöke, amikor arról beszélt, hogy patikamérleggel kell megállapítani, hogy milyen szintű kedvezményt tud adni az állam a hitelezés felfuttatásáért cserébe a bankoknak, hogy az idei - rövid távú - költségvetési célok ne sérüljenek. Bár ebben a témában is folyamatosak a konzultációk, érdemi előrelépésről itt sem hallani - sőt a szakértők inkább visszalépésnek minősítik, hogy a kormányfő egy kamarai értekezleten a vállalati devizahitelesek "megmentését" is kilátásba helyezte.