A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Egyelőre nem tudni, hogy ebből mennyit hárítanak át a gyártók, előfordulhat, hogy augusztusban már a teljes költségnövekedés meglátszik majd az árakon, ami egy 850 forintos terméknél 120 forint növekményt is jelenthet.

A gyártók a jövő héten megkezdik a cigarettaüzletek polcainak "kitisztítását", bár július 15-ig még azok a helyek is árusíthatnak dohányterméket, amelyeknek nem jutott vagy nem kértek trafikkoncessziót. A párhuzamos időszakban a régi boltok és az újak többsége is várhatóan készlethiányos lesz, így a piac alaposan felborul. Ráadásul a gyártók nagy valószínűséggel újabb márkákat vezetnek be, hogy a megszokottak árváltozása ne "sokkolja" a fogyasztókat − mindez pedig a füstszűrős cigaretták piacának átrendeződését jelenti. Azt még nem lehet tudni, hogy a sodródohány milyen pozícióba kerül, az viszont már ismert, hogy a teljes cigarettafogyasztásban ez a termék már 30 százaléknál nagyobb részaránnyal rendelkezik.

Lapunk információi szerint a nemzeti dohányboltok többsége már felvette a kapcsolatot a gyártókkal (ez az eddig aláírt 3000 koncessziót jelenti), a többinél, ahol ugyancsak nagy valószínűséggel meglesz a koncesszió, még nem tudni, hol nyílik a trafik − pedig a hírek szerint a legtöbb koncessziót igénylő vállalta a július elsejei nyitást. A tervek szerint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szigorúan vizsgálja majd a koncessziótulajdonosokat, hogy eleget tesznek-e vállalásaiknak, vagyis a maradék 2000 trafiktulajdonosnak alig maradt tíz napja, hogy beindítsa üzletét, ha pedig nem tesz eleget a vállalásoknak, elvileg elvehetik tőle a koncessziót.