Az év második negyedévében a hazai kockázati- és magántőke iparágban 23 tranzakció zárult le. A tranzakciók összértéke jelentősen megugrott, az 5,8 milliárd forintos érték 80 százalékkal haladja meg az egy negyedévvel ezelőtti értéket, miközben több mint a dupláját láthattuk a tavalyi év utolsó negyedévének.

A régióban a befektetési klíma kedvezőnek mondható, annak ellenére, hogy az orosz-ukrán válság továbbra is tart és újra és újra fellángol. Tavaly a statisztikák alapján visszaesés következett be a piacon, de ebben az évben felfutást láthatunk a szervezet szerint, többek között azért, mert fokozatosan jelennek meg a Jeremie-alapok második körös befektetései is.

Nagy differencia volt az ügyletek között, az öt legnagyobb tranzakció az összes befektetés 68 százalékát tette ki, az átlagos tranzakcióméret 254 millió forint volt. A piaci szereplők az elköltött összegeket 89 százalékban új befektetésekre költötték el, viszont 11 százalékban a már meglévő célvállalatokba helyeztek ki a befektetők újabb pénzeket.

A legtöbb tranzakció a második negyedévben a komputer és fogyasztói elektronikai szektorban volt, népszerűek továbbá az élettudományokkal foglalkozó cégek és az üzleti és ipari termékeket előállítók. Az it és technológia, és a biotechnológia szektorban több hazai vállalati is felkeltette a külföldi befektetők érdeklődését, a kedvező környezetben nőtt az esély arra, hogy több a Prezihez mérhető nemzetközi sikertörténet valósuljon meg - véli a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA).