Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Immár drámai fejleményekben is bővelkedik a balatonfüredi apartman-ügy. Mivel továbbra sincs egyezség a beruházó cég és az építő Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt. között, a felszámoló drasztikus lépésekre szánta el magát.

Az elmúlt héten a Bonum Sanatio Kft. levélben értesítette az 54 lakás és üzlet tulajdonosát valamint a hitelezőket arról, hogy a beruházó Silver de Lux Apartmanház Kft. iratainak és könyvelésének átvizsgálása során komoly anomáliákat észlelt. Ezt követően egyes ügyek esetében már megtette a büntetőfeljelentést, míg más esetekben a feljelent előkészítése folyik.

További fejlemény, hogy a felszámoló az elmúlt héten felszólította az épületben "kedvezményes áron" - értsd akár 70 százalékkal csökkentett négyzetméter áron - lakást vásárlókat, hogy ürítsék ki és hagyják el lakásukat. Ezzel egyidőben értesítette azon vevőket, akik még nem fizették ki lakásuk vételárának egy részét, hogy elmaradásukat haladéktalanul utalják át egy ügyvédi letéti számlára. Ez utóbbi nem csekély összeg megközelíti a 100 millió forintot...

Az általunk megkérdezett lakók sem kiköltözni nem hajlandók, sem ügyvédi számlára nem akarják utalni a vételár tartozást - a bírói letétet viszont el tudják képzelni. A legfontosabb kérdés azonban továbbra is az, hogy rendelkeznek-e a lakások tulajdonjogával vagy sem. Ennek egyértelmű meghatározására pertársaságot hoztak létre, s így próbálják meg elérni, hogy a lakások ne legyenek részei a felszámolói vagyonnak. (Egy lakó arra is utalt, hogy mivel a felszámolói díj ez utóbbi függvénye, a felszámolónak az az érdeke, hogy ezt "felduzzassza"!)

A felszámoló ezt cáfolja, ugyanakkor jelentésében arra mutatott rá, hogy az építtető cég, a Silver de Lux Apartmanház Kft. több fedezetelvonásra és a hitelezők megkárosítására utaló üzletet kötött. Tette ezt a tulajdonos érdekeltségi körébe tartozó két cég a Dynamic Stars Kft. és a Silver Yacht Kft. felhasználásával. A felszámoló jelentése szerint e két cégnek - hiányos vagy nem lelt - bizonylatokkal és számlákkal több tízmillió forintot utalt a Silver de Lux Apartman Kft. és Barna Tibor, a cég vezetője saját magának és feleségének is milliókat "továbbított" - még akkor is, amikor a cég csődeljárás alatt állt. A Dinamic Stars Kft. ezen felül kölcsönt is vett fel az "anyacégtől", amit szintén fedezetelvonásnak értékelt a felszámoló.

Külön fejezetben értékeli a lakások eladását a felszámoló

A Balaton-part legfelkapottabb városában álló apartmanházban nettó 350-500 ezer forintos négyzetméteráron kínálták a lakásokat. Mégis volt 15 olyan "szerencsés" vevő, akik négyzetméterenként  200 ezer forintért, vagy még ennél is olcsóbban jutottak lakáshoz. Ezeket áron aluli értékesítésnek tekinti a felszámoló.

A Silver de Lux Apartman Kft. médiaügynöksége kérdésünkre a felszámolás okaként a kivitelező FÉSZ Zrt. felelősségét hangsúlyozta mondván "a beruházás körül kialakult jelenlegi helyzet kizárólag annak köszönhető, hogy az építő FÉSZ Zrt. nem tartotta be a szerződésben vállalt határidőket, majd több hónapos csúszása ellenére a beruházó által szerződés szerint alkalmazott kötbér jogosságát jogi úton támadta meg."

A FÉSZ Zrt. ezt az állítást is cáfolta és a késést az építkezés előkészítetlenségével és adminisztratív okokkal indokolta. A meghökkentően alacsony árakra a beruházó által megbízott médiacég írásban kifejtette, hogy a jelentős különbség a a lakások készültségi fokából adódott. Ennek azonban ellentmond az, hogy a lakások közül - egy kivételével - az összeset kulcsra kész állapotban adták át.

A tulajdonukért joggal aggódó lakosok ugyan adásvételi szerződést kötöttek ingatlanjukra, de mivel ezt a földhivatal nem jegyezte be - és a társasház bejegyzését is elutasította - joggal tartanak attól, hogy a felszámolás tárgya az egész ház lesz. Mégpedig lakásukkal együtt. És akkor hiába fizették ki ennek vételárát, a felszámoló egyben értékesítheti az egészet. Mindez egyetlen módon akadályozható meg: ha a beruházó cég megállapodik a kivitelezővel, és valamilyen módon rendezi 200 millió forintot meghaladó tartozását valamint az adóhivatallal szemben fennálló 70 milliós tartozást is.

A város polgármestere hónapok óta próbál közvetíteni a felek között, de Bóka István erőfeszítései eddig nem értek célt. Márciusban ugyan aláírtak egy megállapodást, de ez sem valósult meg.