Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormánybiztos nyilatkozatában világosan és egyértelműen arról beszélt, hogy a jelenleg is zajló, nyári vizes világbajnokság idejére a Duna Aréna alapépületéhez épített, majd a verseny után lebontásra kerülő ideiglenes részekben nincsen fűtés - olvasható a KKBK közleményében. (Korábbi cikkünkben azt írtuk Fürjes Balázs nyilatkozatára hivatkozva, hogy a Duna Aréna mai állapotában nem fűthető).

A KKBK tájékoztatása szerint az ideiglenes részek lebontása után megmaradó alapépületben a hosszú távú fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében, több különböző rendszer együttesen biztosítja a létesítmény fűtését.

A Duna Aréna alapépületében több különböző fűtési igény jelentkezik. Fűteni kell az létesítményt, a zuhanyzók, mosdók meleg vizét, a légkezelők által befújt friss levegőt és a medencék vizét is. A medencék vizét feltöltéskor fel kell fűteni, üzem közben pedig már csak tartani kell a hőmérsékletét. Az épület fűtését nagyrészt padlófűtés biztosítja, ez kiegészül a medencetérben légfűtéssel, az iroda és egyéb kiemelt funkciójú terekben fan-coilos a fűtés, és vannak olyan helyiségek, ahol radiátorokkal fűtenek - részletezik a fűtési módokat.

Biztonsági okokból a távfűtési rendszert a maximális egyidejű teljesítményre méretezték, hogyha bármilyen okból az egyéb hőforrások közül bármelyik kiesne, akkor is biztosítható legyen az épület teljes fűtése.

Megújuló energia a Duna Arénában

A Duna Aréna fűtéséhez és hűtéséhez termálvízből nyert hőenergiát is felhasználnak - közölte a KKBK. A Dagály Strandfürdő termálmedencéiből a nap végén leengedett, körülbelül 30 fokos elhasznált víz egy részét, valamint az új aréna vízforgató rendszerén keresztül elfolyó vizet egy 900 köbméteres tárolóba vezetik. Innen bekerül egy hőszivattyúval hűtött hőcserélő berendezésbe. A meleg víz lehűtésével kinyert hőenergiát a többi között az épület fűtésére, az új medencék vizének hőmérsékleten tartására, valamint a zuhanyzók, mosdók meleg vizének előállítására használják fel. A műszaki megoldással a Duna Aréna épületfűtéséhez szükséges energia több mint egyharmada oldható meg megújuló energiával - írták a közleményben.

Nyáron, az épület hűtéséhez is használnak majd megújuló energiát, ami jelentős elektromos energiamegtakarítást eredményez. A legacy (alapépület) nyári hűtéséhez felhasznált energia 60 százaléka származik majd a megújuló energiából, ami nagyban hozzájárul az olcsóbb és környezetbarát üzemeltetéshez. A jelenlegi számítások szerint a megújuló energia felhasználásával jóval gazdaságosabban lehet majd üzemeltetni az új arénát, mint egy hasonló nagyságú hagyományos uszodát - írta a KKBK.