A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent határozatban a kdb a bírságon túl megsemmisítette a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. eljárást lezáró és azt követően hozott valamennyi döntését. Az eljárást a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. kezdeményezte.

Az ajánlattételi felhívás idén májusban jelent meg, és abban az FKF 170 millió forint keretösszegben kért a MAN típusú tehergépjárműveihez gyári új és gyári felújított, valamint utángyártott új alkatrészeket 14 árucsoportban. A felhívásra két ajánlat érkezett. A  Kommunál-Part Kft nettó 121 millió 125 ezer, míg a  MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. 127 millió 364 ezer forintért vállalta a szállítást.

Miután az olcsóbb ajánlat nyert, a MAN vitarendezést kezdeményezett az FKF-nél, de azt a választ kapta,  hogy az elfogadott ajánlat nem volt aránytalanul alacsony. Ezután kért jogorvoslatot a MAN a kdb-től. Véleménye szerint a Kommunál-Part Kft. olyan kedvezmény mértékeket adott meg, amelyeket egészen biztosan ő sem kap meg, vagyis csak a beszerzési ár alatti áron ajánlhatta ezen árucsoportokat.

A jogvita részletei kevésbé érdekesek, ugorjunk hát a kdb végkövetkeztetésére! A 170 millió forint keretösszeghez képest a nyertes ajánlat 28.75 százalékkal, míg a MAN ajánlata 25,08 százalékkal volt alacsonyabb. A közbeszerzési törvény szerint az ajánlatkérőnek vizsgálnia kell, ha aránytalanul alacsony árak érkeznek és ezek az arányok ezt követelték volna. A dokumentumok között viszont a kdb nem talált olyat, amely az ajánlatkérő ennek a kötelezettségének eleget tett volna (természetesen mindkét ajánlatot vizsgálnia kellett volna). Ezért született a megsemmisítést és a bírságot kiszabó határozat. (Túlszámlázott csekkek: a magyar háztartások százmilliókat kapnak vissza.)