Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jövő év első napjától csak előírt hatásfokú klímaberendezések és ventilátoros konvektorok hozhatók forgalomba, majd szeptember 26-tól tovább szigorodnak a feltételek - derül ki a Magyar Közlönyből.

Az EU fokozatosan készíti el az energiával működő termékek hatásfokait szabályozó rendeleteket, amelyek automatikusan alkalmazni kell minden tagállamban.

Magyarország 2018 január elsejei és szeptember 26-i hatállyal átveszi azt a múlt évi uniós bizottsági rendeletet, amely a

  • légfűtő berendezések,
  • a hűtőgépek
  • és a ventillátoros konvektorok

szezonális hatásfokait határozza meg. Korábban már született ilyen átvett előírás a gáz- és egyéb kazánokra, valamint a vízmelegítőkre.

Az elvárt hatásfokot szezonális helyiségfűtési hatásfoknak hívják és ez a használati szezonban  a működtetéséhez szükséges energia, valamint az éves energiafelhasználás hányadosa.

Az uniós rendelet melléklete tartalmazza azokat a szezonális helyiségfűtési hatásfokokat, amelyeket két lépcsőben kell betartani, és ha egy termék ennek nem felel meg, akkor nem hozható forgalomba.

A száraz tények

A légfűtő berendezés lényege az, hogy a helyiségen kívül van a hőtermelő egység és a meleg levegőt ventilátor fújja be - csatornákon - a helyiségbe. Az első lépcsőben (január 1-től) a 10 kilowattnál kisebb teljesítményű ilyen berendezések hatásfoka 68 százalék, míg a második lépcsőben 78 százalék. Az elektromos hőlégbefúvóknál az első lépcsőben 30 százalék, míg a másodikban 31 százalék a megkövetelt hatásfok. Az elektromos motorral hajtott levegő-levegő típusú hőszivattyúknál pedig 133, illetve 137 százalék a hatásfok. (Sokan ráhajtottak az ingyenpénzre)

A következő termékcsoport a hűtő - légkondicionáló - eszközöké. Ezekből kettőt emelünk ki. Az elektromos motorral hajtott, 400 kW-nál kisebb mért hűtőteljesítményű levegő-víz típusú komfortléghűtők első lépcsős hatásfoka 149 százalék, míg a szeptembertől hatályos második lépcsőben már 161 százalék. A lakásokban használt kompakt légkondicionáló berendezésekre - az előbbi sorrendben - 117 és 138 százalékos hatásfokot határoz meg az uniós rendelet.

A harmadik termékcsoport a ventilátoros konvektoroké (szaknyelven ez a fan-coil). Ezek nem tartalmaznak sem fűtő- sem pedig hűtő eszközt, csövön kapják télen a meleg, nyáron pedig a hideg folyadékot és a beléjük szerelt ventilátor fújja ki a meleget, illetve a hideget. Ezekre nincs a rendeletben hatásfok-előírás, mindössze a termék jellemzőire vonatkozó tájékoztatóban kell közölni a fűtő- és hűtő teljesítményt, a villamos energia bevitelt és a hangosságot.