Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Néhány hónap alatt 40 százalékkal is nőtt egyes sertéshúsok felvásárlási ára. Ez  meglepő fejlemény azután, hogy az elmúlt években  jobbára csak fokozatos csökkenésről tudtak beszámolni a termelők. A visszaesés oka egyértelműen az orosz embargó volt. Az unió  nagy sertéstenyésztői és húsüzemei ugyanis alaposan megszenvedték az oroszországi beviteli tilalmat, s ennek következtében túlkínálat alakult ki  sertéshúsból. Az idén tavasszal azonban megfordult a "szél" és egyre nagyobb mennyiségre akadt vevő, így az árak is emelkedtek.

A növekvő kereslet mögött egyértelműen a kínai piac robbanása áll. Míg tavaly az első félévben csak 600 ezer tonna sertéshúst exportáltak az uniós országok Kínába, idén ennek  már dupláját. Ezzel egycsapásra pótolták a kieső orosz exportot, sőt még növelték is kiszállításaikat. Ez a fejlemény piaci elemzők szerint nem tekinthető átmenetinek - a távol-keleti piac ugyanis egyre növekszik.

Immár a magyar termelők is érzik a felfutó kereslet jótékony hatását - mondta el kérdésünkre Menczel Lászlóné. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára kiemelte, hogy  már 400 forint feletti áron tudják értékesíteni a hasított félsertés kilóját. Ez 12 százalékkal haladja meg a tavalyi átlagárat.

A terméktanács vezetője szerint ez már minimális nyereséget tartalmaz, ami növelheti a sertéstartási kedvet. A hazai tenyésztők számára további előny, hogy csökkent a sertéshús áfája és az is kedvező fejlemény, hogy  bevezették a KMS ( Kiemelkedő Minőségű Sertéshús)  minőséget és védjegyet. E három tényező együttesen  a hazai sertéstenyésztés felfutását eredményezheti.

A magyarországi sertés állomány  továbbra is 3 millió körül mozog, ez  évente 1-1,5 millió import sertéssel egészül ki. A magyar húsüzemek  évi 80 ezer tonna külföldről érkező nyershúst dolgoznak fel a magyarországi mellett.  A sertéshús felvásárlási árának növekedése - ez jelenleg félsertés esetében kilónként 400 forint felett mozog - maga után vonhatja a termelés bővülését, amit az új vágóhídi kapacitások belépésével könnyedén felszív a piac.

A sertéshús robbanásszerű változása nem érte felkészületlenül a legjelentősebb Somogy megyei állattartóként számon tartott Claessens család gazdaságait, hiszen évek óta fejlesztik sertéságazatukat. A Nagybaráti-pusztán lévő telepen évente 180 ezer malacot állítanak elő, amelynek jelentős részét exportálják, míg a Somogycsicsói hizlalótelepen 32 ezer sertést nevelnek.

A tulajdonosi család képviselője Claessens Peter kérdésünkre elmondta, hogy az elmúlt három évben 2 milliárd forintot ruháztak be sertéstelepeik fejlesztésébe és az elkövetkezendő időben újabb beruházásokat terveznek Somogy megyében. 2017-ben egy 32 ezer hízó befogadására alkalmas telep építését kezdik Böhönye mellett, míg ugyanebben az évben Iharosberény közelében egy új, 4500 férőhelyes kocatelepet adnak át. Az új létesítmények nemcsak a legmagasabb környezetvédelmi és állatjóléti előírásoknak felelnek majd meg, hanem a dolgozók kényelmi szempontjait is figyelembe veszik.

A tulajdonos a jövőt tekintve is optimista, úgy véli, hogy a sertéshús áremelkedése a növekvő távol-keleti igények miatt is tovább tarthat, amire szükség is lenne, hiszen több mint 1 évig önköltség alatt volt a piaci ár.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai is azt tükrözik, hogy az év első felében már folyamatosan növekedett a sertéshús felvásárlási ára. Júliusban több mint 13 százalékkal emelkedve elérte a kilogrammonként 411 forintot. A tejnél a csökkenés folytatódott, ezt literenként 12 százalékkal olcsóbban, 66 forintért kínálták. A gabonafélék ára csaknem 3, a zöldségféléké 2 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök felvásárlási ára ugyanakkor közel 8 százalékkal mérséklődött. A mezőgazdasági termékek összességében 1,2 százalékkal drágultak az egy évvel korábbihoz képest. Szintén a KSH adta közre, hogy az első félévben 99 ezerrel tovább csökkent a sertésállomány, sőt a jövő szempontjából fontos anyakocákból is kevesebb van: 14 ezerrel, így számuk alig haladja meg a 183 ezret...