Az eddigi másfél millió forint helyett idén akár már 5 milliót is behajthat a biztosító azon az autóson, aki alkohol vagy kábítószer, egészen pontosan "a vezetői képességekre hátrányosan ható szer" hatása alatt okoz másoknak különösen nagy anyagi kárral járó közúti balesetet - figyelmeztet a CLB Független Biztosításai Alkusz Kft.

Az ittas vezetőket a biztosítók is "büntetik": egyértelműen kizárják a kártérítésből azokat, akik túllépik az általuk megszabott 0,8 ezrelékes befolyásoltságot. Ez az állapot akár 1-2 pohár bor, vagy két üveg sör után is bekövetkezhet. Az ilyen állapotban másoknak okozott kárt viszont - különösen, ha sokmilliós tételről van szó - a kgfb sem tolerálja.

Ráadásul kerékpárra sem érdemes ülni ittasan, hiszen ha valaki "kikacsázik" egy autós elé, akkor is előfordulhat, hogy viselnie kell a következményeket.

A CLB tapasztalatai szerint a biztosítók az utóbbi időben különösen megfontoltak, alaposan megnézik, miért, mennyi kártérítést fizetnek, fizetnek-e egyáltalán. Előfordulhat, hogy a kötelező biztosítás terhére egy egyszerű javítási engedélyt is csak soká, akár egy-másfél év múlva adnak ki, ha a kártérítési "jogalap" kivizsgálása nagyon elhúzódik.

A változásra korábban a MABISZ is figyelmeztetett.