Június az első olyan hónap, amikor a D1 kategóriában már nem éri meg éves autópálya-matricát venni ugyanis az autósok jobban járnak a havi jogosultságokkal. Az éves matrica ára ugyanis a személyautók D1 kategóriájában 42 980 forintba kerül, míg a havi jogosultság ára 4780 forint. Előbbi 2017. január végéig érvényes, vagyis - feltételezve, hogy a vásárlások hónap elején történtek - 8 hónapig használhatók.

Ugyanez a havi matricákkal 38 240 forintból megvan, ráadásul ezek érvényessége a vásárlás napjától a következő hónap ugyanazon napjának végéig tart, tehát minél később vette meg valaki júniusban az éves matricáját, annál rosszabbul járt. A különbség a legjobb esetben is 4740 forint.

Mindezek ellenére júniusban mintegy 1100 darab, D1 kategóriájú éves matricát adtak el itthon. A D2-ből 1650 fogyott, ez azonban érthető, mivel az éves díj ugyanannyi, mint a D1 esetében, a havi viszont a duplája.

E-matrica-kategóriák
BetűkódJárművek
D1MMotorkerékpár (csak 10 napos jogosultság)
D1Motorkerékpár, ≤ 3,5 t személygépkocsi 7 főig és ezek vontatmánnyal is
D2A D1 kategóriába nem tartozó személygépkocsi 7 fő felett, ≤ 3,5 tehergépkocsi, lakóautó
UA D2 és B2 kategóriák vontatmányai
B2Buszok
..

Ha valakinek éppen június elejétől volt szüksége a matricára, viszont esze ágában sincs benzinkúton megvenni azt, csak valamilyen kényelmi szolgáltatással (például mobilon), akkor a 8 darab kényelmi díj valamelyest csökkenti a különbséget. Ráadásul az éves matricával biztos lehet abban, hogy nem téved fel valamelyik fizetős útra. Ugyanakkor lehet, hogy a vásárlói döntés mögött egyszerűen csak a kényelem áll.

Tavaly sem volt másképp

Tavaly júniusban 831 D1 kategóriájú éves matricát adtak el, de júliusban is elment mintegy 400, augusztusban 120, szeptemberben 61 darab. Mivel az összforgalom idén nagyobb, nem kizárt, hogy ezek a pazarló vásárlások folytatódnak.

Megkérdeztük a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-t, hogy mi lehet a furcsa vásárlások oka, esetleg az autósok nem rendelkeznek elég információval a matricákról. Amint válaszolnak, a cikket frissítjük.

Továbbra is több matricát veszünk

A hatodik hónap eladásai sok meglepetéssel nem szolgáltak. Heti és havi jogosultságból több, megyeiből kevesebb kelt el éves bázison, de utóbbi csak az év eleji rohamnak tulajdonítható.

Az első félévben 38,1 milliárdot költöttek az autósok e-matricára, 11,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.