A szolgáltatáshoz szükséges technikai eszközöket egy hazai cég állítja majd elő, így az SZTA forrásai többszörösen is támogatják az alap foglalkoztatás bővítési céljait. Komoróczki István, az NGM tervezéskoordinációért felelős államtitkára a befektetést bemutató sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a kormány stratégiai jelentőségű célnak tekinti a hazai orvosi, egészségügyi, biotechnológiai kis- és középvállalkozások fejlődésének támogatását. Ezek egyaránt jelentősek a népegészségügyi ellátások bővítése, illetve a legmagasabb értékű tudást hordozó termékek világpiaci hasznosulása terén. Az SZTA gyors ütemben bővülő egészségügyi portfóliója összhangban a kormányzati szándékkal "vállalkozásbarát" tőkét juttat az önálló fejlesztéssel bíró kisvállalkozásokhoz.

Az üzleti cél itt jellemzően a hazai, illetve a szomszédos országok piacain való sikeres terjeszkedés. Ettől némileg eltérő a JEREMIE Alapok célvállalati köre, amelyek egyértelműen az egészségipar csúcsát célozzák meg, originális termékek fejlesztése start-up-ok általi piacra juttatásával.

A minisztérium a 2014-2020. évi EU-s források tervezésénél a korábbiaknál jelentősebb mértékben kíván forrást allokálni pénzügyi eszközökkel, például tőkekonstrukcióval. Mindez megalapozza a jelenlegi ígéretes befektetések folytatását, kiterjesztését.

Komoróczki István felhívta a figyelmet a 2014-től közvetlenül Brüsszelben elérhető uniós forrásokra is, azok addicionális bevonása a hazai fejlesztésekbe szintén elengedhetetlen. Követendő példaként említette a Promeditcom kft. Horizont 2020 pályázattal kapcsolatos terveit.

Hogyan lehet új területre belépni az egészségügyi szolgáltatások piacán?

Adott egy egészségügyi készülékeket forgalmazó hazai vállalkozás, amely professzionális otthoni egészségvédelmi, egészségügyi készülékeket értékesít a hazai piacon, közel 20 éve. A társaság tulajdonosai már tapasztalatokat szereztek a távdiagnosztikában, az elmúlt években értékesített készülékek felhasználóinak igényeit lefedve létrehoztak egy távgondozási rendszert, amely mára több ezer előfizetővel rendelkezik. A pozitív tapasztalatokra alapozva a tulajdonosok úgy döntöttek új pályára állíták a céget, s az eddigi kört kibővítve egy márka-független távgondozási szolgáltatást kívánnak elindítani, amely az egyedi felhasználók mérési adataira támaszkodva képes akár több tízezer felhasználó számára egészségügyi távdiagnosztikai ellátást nyújtani.

Az SZTA a telemedicina szolgáltatás területén működő Promeditcom Kft-be fektet be több lépcsőben, első ütemben 150, a másodikban további 80 millió forintot helyez ki a cégcsoport újonnan induló leányvállalatába, kisebbségi tulajdonrészért cserébe. A tőkeforrással a társaság mintegy tízezer darab, a diagnosztikai eszközök adatait továbbító és elemző eszköz hazai legyártatását kezdheti meg, majd juttathatja el a magánfelhasználókhoz. A tőkét bevonó vállalkozás ily módon képes lesz a többszörösére bővíteni és kiszolgálni a már eddig elért többezres páciensi körét, az igénye knek megfelelően.

A távmedicina Magyarországon is nagy felfutás előtt áll, felhasználói köre jelentősen bővülni képes. A befektetést fogadó vállalkozás a hazai piacon unikális tapasztalatokkal és pozícióval rendelkezik ahhoz, hogy ezt a célkitűzést valóra váltsa. Így a formálisan újonnan induló cégnek biztosítunk forrást a tervekhez - mondta el Csuhaj V. Imre a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.