Három éve 11 milliárd forintot fektetett be az amerikai Mondelez International csoporthoz tartozó Győri Keksz Kft., hogy a Milka gyártósorait Székesfehérvárra telepítse. Azóta az üzem jelentős szerepet tölt be az európai piac ellátásában, elsősorban kimagasló kekszgyártó tapasztalatainak köszönhetően -  mondta Kertész Péter Arnold, a Mondelez kormányzati és pr vezetője.

A gyárban több kategóriát tudnak gyártani: a helyi termékek, így a Vaníliás karika, Pilóta Keksz és a Győri Édes kekszcsalád mellett olyan nemzetközi márkákat is itt készülnek, mint az Oreo tört változata, valamint a Tuc kekszek. Évente több ezer tonnát gyártanak az európai piacra: Kertész becslései szerint, ha a fehérvári gyár éves szinten kibocsátott termékeit sorba raknák egészen a Mount Everest lábáig érne.

A Mondelez a termék bevezetésére egyebek közt tévéreklám, köztéri reklám, valamint áruházi promóciós kampányokkal készül az ország minden pontján. (Ki nem találná, hol kerül a boltokba Milka csoki.)

Az édességgyár a város egyik legnagyobb foglalkoztatója és az egyik legnagyobb helyi adó fizetője is. Közel 500 ember dolgozik az üzemben, s további 100 alkalmazott felvételét tervezik - mondta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.