Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mindössze egy ajánlatot kapott rendezvényeinek kiszervezésére kiírt közbeszerzésén az állami médiumok műsorait gyártató és vagyonát kezelő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). A vállalkozó szellemű ajánlattevő az Apple Party Service Kft. (APS) volt, amely el is nyerte a két évre nettó 285 millió forint plusz áfa keretösszegű munkát. Az MTVA ezzel külsős cégre bízta a "külső megjelenései, ünnepségei, rendezvényei, konferenciái, valamint más lakossági marketing célú és kulturális rendezvényei, ünnepségei szervezését és teljes körű lebonyolítását".

Az APS hosztesz-ügynökség neve leginkább akkor lett ismert a sajtóban, amikor 2014-ben több médium is megírta, hogy a cég a március 15-ei állami ünnepségekre, a Kossuth térre és a Nemzeti Múzeumhoz fizetett statisztákat toborzott, 800 forintos óradíjért. A hírekre a cég egyik tulajdonosa úgy reagált, hogy nem bértapsolókat biztosítanak, hanem alvállalkozóként 20 főt közvetítenek ki, akiknek a "vízosztás, útbaigazítás, helyszíni koordináció" a feladata.

A Céginfo.hu adatai szerint a jelenleg 14 főt foglalkoztató APS két magánszemély tulajdonában áll, 1999-ben még Virág Designe néven jegyezte be a cégbíróság, a nevet 2005-ben változtatták Apple Party Service-re. Tavaly 248 millió forint nettó árbevételt és ötmilliós adózott eredményt ért el - most az MTVA-tól két évre nettó 285 millió forint keretösszegű munkát nyert el. A cég árbevétele 2010-ben 128 millió forint volt, a nagy ugrás 2011-ben következett be, akkor közel százmillióval, 220 millióra növelte forgalmát, s azóta kétszázmilliónál nagyobb éves bevétele van.

Az MTVA tárgyalásos közbeszerzési eljárásán július 17-én döntött a nyertesről, a szerződést augusztus 24-én írták alá, az eredményről szóló tájékoztatót pedig a napokban tette közzé a Közbeszerzési Értesítőben.

Ahogy a Napi.hu korábban beszámolt róla, az MTVA eddig nagyrészt házon belül intézte a rendezvényszervezést. Az alap 2012-ben "a közmédia megújulása" kapcsán még külön rendezvény- és protokoll irodát is létrehozott.

Az MTVA rendezvényeihez kapcsolódóan kiegészítő feladatokra adott csak külsősöknek megbízást, például 2014 szeptemberében a "Közmédia napja 2014" rendezvény (képünkön) egyes helyszínein a hangosító eszközök bérlésére, üzemeltetésére kötött szerződést a PDF Production Kft. -vel közel nettó ötmillió forintért, a "Szimfonik Live 2014" koncert rendezvénytechnikai szolgáltatására, eszközök és szakemberek biztosítására pedig az Omega Trading Kft.-vel, nettó 18,5 millió forintért.