Az új atomerőművi blokkok létesítéséhez szükséges engedélyezési eljárás első fontos lépése a leendő telephely vizsgálata és értékelése, ez az engedély az idén őszre megszülethet - hangzott el a paksi polgármesteri hivatalban hétfőn. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) által tartott közmeghallgatáson valamivel több mint százan gyűltek össze a paksi városháza tanácstermében.

Eck József, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. projektmenedzsment igazgatója beszámolt arról, hogy a tervezett atomerőművi blokkok lelendő telephelyének vizsgálata során egyebek között földtudományi, meteorológiai, hidrológiai értékelést végeztek, értékelték a kibocsátások hatásait, az ember okozta külső veszélyeket.

Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal nukleáris biztonsági főigazgató-helyettese az engedélyezés folyamatát ismertette. Hangsúlyozta, hogy a nukleáris létesítmények, így az atomerőművek is életciklusuk minden szakaszában folyamatos hatósági felügyelet alatt állnak annak érdekében, hogy a biztonsági követelmények mindenkor teljesüljenek.

Vannak megválaszolatlan kérdések

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője az MTI-nek elmondta: több kérdésre még nem kapott választ, beleértve a blokképítéshez kapcsolódó egyéb beruházásokat, illetve azt, hogy a hűtéshez használt vizet honnan nyerik majd. Rámutatott: a paksi erőmű bővítése olyan horderejű kérdés, amiről az egész társadalomnak kellene döntenie.

Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója az MTI-nek kifejtette, hogy az engedélyezéshez kapcsolódó követelményrendszer felülvizsgálatát 2009-ben kezdték el, akkor, amikor a parlament felhatalmazást adott az új atomerőművi blokkok létesítésének előkészítésére. Ez a rendszer teljes mértékben megfelel a nemzetközi gyakorlatnak és elvárásoknak, összhangban van az EU elvárásaival, valamint a szomszédos országok gyakorlatával.

A telephely engedélyezése kétlépcsős eljárás, most az első szakasz zajlik. A következőben a telephely-jellemzőket értékelik. Ezt a létesítési, majd az üzembe helyezési, végül az üzemeltetési engedély követi.

Glattfelder: nukleáris energia szükséges, hogy Magyarország áttérhessen az elektromos közlekedésre

Glattfelder Béla szerint tiszta, a környezetet nem szennyező energiára van szükség ahhoz, hogy Magyarország át tudjon térni a villamosenergia-alapú közlekedésre. Ezt az atomenergia és a megújuló források biztosíthatják - mondta a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője hétfőn Pakson. A politikus hibrid autóját a villamos hálózatra csatlakoztatta, miközben arról beszélt, hogy 2025-re bővíteni kell a most meglévő villamosenergia-kapacitást még akkor is, ha a közlekedési rendszer nem változik.
"Márpedig változni fog, mert egyre többet fogunk elektromos autót használni" - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy mára ez a technológia rendelkezésre áll, az autóipar tömegesen gyárt elektromos és olyan hibrid autókat, amelyek elektromos töltéssel is működtethetőek.
Glattfelder Béla rámutatott: a változás robbanásszerű keresletnövekedéssel és a villamosenergia iránti igény növekedésével jár. A politikus szerint kiválthaktó a kőolajimport, csökken a levegőszennyezés.
A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a kisebb szén-dioxid-kibocsátás eléréséhez tiszta, kibocsátásmentes erőforrásokra van szükség. Ilyen a megújuló és a nukleáris energia. "Magyarországon mind a kettőre szükség van és lehetőség van" - szögezte le.
Elmondta: a nyugati tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek általában otthon, éjszaka töltik az autóikat. Ebben az időszakban az ipari felhasználás kisebb, bőven rendelkezésre áll a nukleáris energia, míg például a megújuló napenergia nem. Véleménye szerint a nukleáris energia mellett szól az is, hogy az atomerőmű működése jelentős társadalmi támogatást élvez.
Glattfelder Béla szerint egyre nagyobb a kereslet az elektromosan is tölthető járművek iránt. Véleménye szerint a következő tíz évben a töltési lehetőségek területén is ugrásszerű lesz a fejlődés.