Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy tízmilliós hitelnél a legkedvezőbb konstrukcióknál csak a hitel teljes díja 3,3-3,6 millió forintra rúg 20 év alatt, így összességében kevesebb mint 14 millió forintot kell visszafizetni a banknak. Az azonos hitelösszeg és futamidő esetén a legdrágább lakáshiteleknél a teljes díj pedig meghaladhatja a 6 millió forintot is.

Leegyszerűsítve a hitel díja húsz év alatt havonta 13-14 ezer forint lehet a legolcsóbb ajánlatoknál, míg a legdrágábbaknál ugyanez havonta akár 27-28 ezer forint is lehet. Vagyis egy rossz döntéssel milliókat bukhatunk - állapította meg Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Emiatt fontos, hogy a lakáshitel felvételét tervező háztartások az igénylés előtt alaposan nézzenek körül. A tájékozódáshoz érdemes igénybe venni az online hitelkalkulátorokat és az ezeken keresztül elérhető tanácsadókat. Mivel a lakáshitelpiac egyre bővül, ezért a bankok között is egyre élesebb a verseny, ami azt jelenti, hogy a bankok rendre megjelennek újabb és újabb ajánlatokkal a piacon. Gergely szerint akár naponta, hetente jöhet elő egy-egy új konstrukció, amely kedvezőbb feltételeket, azaz alacsonyabb kiadást jelent az igénylőknek.

A portál elemzése szerint a hiteligénylőknek érdemes a több évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleket választaniuk, ezek ugyanis kiszámíthatóak. Minél hosszabb időre van rögzítve a kamat és a törlesztőrészlet, annál biztonságosabb a hitel. Az idei statisztikák szerint a magyar lakáshitel-igénylők egyre inkább a biztonságos, kiszámítható lakáshiteleket keresik.

Címlapfotó: Túrós-Bense Levente/Napi Gazdaság