A szektorra a bankadó, a deviza jelzáloghitelek végtörlesztése, az árfolyamrögzítés és a múlt év végén elfogadott, lakossági deviza jelzáloghiteleseket segítő - kormány és bankszektor közötti - megállapodás is nagy terhet rakott. Ennek ellenére a K&H Bankcsoport tisztított adózás utáni eredménye előző évhez képest 16 százalékkall nőtt, 32,5 milliárd forintra - mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója.

A K&H adózás utáni eredménye 1 milliárd forint volt 2011-ben, amely 96 százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában, a deviza jelzáloghitelek végtörlesztésének hatására elszámolt 48,9 milliárd forintos veszteség miatt. Mintegy 28 ezer ügyfél, a jogosult jelzáloghiteles deviza adósok 30 százaléka végtörlesztette hitelét.

A nem-teljesítő hitelek aránya tovább nőtt, ezúttal a 0,6 százalékpontos növekedést (9,7-ről 10,3 százlékra) a deviza jelzáloghitelek végtörlesztése okozta - tette hozzá a vezérigagató.

A K&H Biztosító mind az élet üzletágban, mind a nem-élet üzletágban folytatni tudta piac feletti növekedését a negyedik negyedévben is. A K&H Biztosító 1,9 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el 2011-ben, szemben az egy évvel ezelőtti 0,8 milliárd forinttal - jelentette a cégcsoport.