A lakásfelújítás, mint hitelcél a lakásvásárlás után a legelfogadottabb Magyarországon: a megkérdezettek 73 százaléka véli úgy, hogy felelősségteljes döntés lakás vásárlásához hitelt felvenni, és 58 százalék gondolja ugyanezt a felújításnál is - derül ki a CIB megbízásából készített reprezentatív kutatásból.

A megkérdezettek nagy része (91 százalék) a múltban már végzett lakásfelújítást otthonában, de csaknem ugyanennyien (85 százalék) terveznek ilyen munkálatokat a jövőben is. A legtöbben - a válaszadók 83 százaléka - festenének/tapétáznának, de sokan vágnának bele a nagyobb háztartási gépek, bútorok cseréjébe, illetve a konyha, fürdőszoba felújításába is. Fűtéskorszerűsítésre a megkérdezettek 60 százaléka készül, míg hőszigetelést felük tervez.

A lakásfelújítási munkálatok átlagos költségvetése 670 ezer forint körül alakul. A megkérdezettek 25 százaléka azonban hitelt is igénybe vesz. A hitelt felvevők többet fordítanak a felújításra: átlagosan 685 ezer forintot igényelnek a banktól, a saját erő pedig átlagosan 30 százalék, ami azt jelenti, hogy közel egymillió forintot költenek ingatlanuk felújítására.

Ez összhangban van a CIB Bank tapasztalataival, mely szerint az átlagos hitelösszeg a személyi kölcsönöknél ma már 1,3 millió forint, szemben a két évvel ezelőtti 800 ezer forinttal. Az ügyfelek negyede a maximálisan rendelkezésre álló futamidőt választja, mely a CIB-nél hét év, míg az átlagosan futamidő négy év.

A pénzintézet szerint a következő hónapokban tovább nő a kereslet a személyi kölcsönök iránt. Így 2017 egészében a tavalyi több mint 200 milliárd forintnyi új kihelyezést is sikerülhet túlszárnyalnia a magyarországi piacnak.

Személyikölcsön-igényléssel jellemzők a CIB Bankban:

  • az átlagos összeg 1,3 millió forint
  • az átlagos futamidő négy év
  • a kamat (minimum havi 250 ezer forint igazolt havi nettó jövedelem és havi minimum 250 ezer forint rendszeres CIB-számlán történő jóváírása esetén 7,77 százalék (thm: 8.17 százalék), így a havi átlagos törlesztőrészlet 31 662 forint.