Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre kevesebb cég csúszik a ki fizetési határidőkből. 2014-ben még a követelések mindössze 62 százalékát fizették időben, míg 2015-ben ugyanez az arány 68 százalékra javult. Tavaly kisebb visszaesés történt, így - a 2014-es értékhez hasonlóan - a számlák 65,66 százaléka került pontosan kiegyenlítésre.

Az átlagos fizetési határidők viszont nőttek tavaly, miközben az elmúlt évekre csökkenő trend volt jellemző. 2016-ban 27,32 nap, míg négy éve csak 27,1 nap volt az utalási idő, de 2015-ben 25,9 nap volt az átlagos érték. Párhuzamosan a határidők elnyúlásával, a fizetési fegyelem romlott, vagyis az átlagos késedelmi idő megnövekedett: 2015 és 2016 között átlagosan több mint 4,5 nappal növekedett ez az érték. Igaz, ez még így is 2,3 nappal jobb a 2013-as értéknél.

A notórius késők viszont még később utalnak: a 60 napon túli késéssel fizetett számlák aránya 0,25 százalékponttal 1,28 százalékra emelkedett a tavalyi évben, míg a számlák 0,65 százalékára 90 napnál is többet kellett várniuk a hitelezőknek.

Nem mindegy az sem, melyik ágazatokkal állunk üzleti kapcsolatban, hiszen jelentős különbségek lehetnek köztük a fizetési fegyelem tekintetében. A bútorgyártásban például a számlák közel 2,8 százalékát több mint 90 napos, míg a papíriparban a számlák 3,4 százalékát csak több mint 60 napos csúszással fizetik ki. A legkevesebb csúszással fizető szektorok a bányászat és a textilipar (10 napos csúszás), valamint az egyéb szolgáltatást nyújtó cégek 11 nap késéssel. A fafeldolgozó cégek viszont a számla kiállítását követően átlagosan 75 nappal rendezték csak tartozásukat. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásával, a papíriparral, a gépiparral és az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek átlagosan 55 napot késtek.

Itt tart a legtovább pénzhez jutni
SorrendIparágÁtlag pénzhez jutási idő késés esetén (napokban)
1Fafeldolgozás, fonottáru gyártása75
2Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása58
3Papíripar57
4Gépipar57
5Ingatlanügyletek56
Forrás: Bisnode

Magasan vezeti a legtöbbet késő szektorok listáját a fafeldolgozóipar, átlagosan 42 nap csúszással. Őket 35 nappal az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek követik, a negatív toplista harmadik helyére pedig az egészségügyi cégek kerültek fel 29 nappal.

Viszont szektoronként eltérnek a fizetési határidők. A legkényelmesebb idősávokkal a vegyipari termékeket gyártó és a gépipari vállalkozások működne - átlagosan 40 napos vagy még ennél is hosszabb lejáratra állítanak ki számlát. A legrövidebb - átlagosan 15 napos - számlafizetési határidővel a művészet, szórakoztatás, szabadidős tevékenységet végző cégek szembesülnek, de hasonlóan rövid fizetési határidőt kapnak a bútorgyártó, az oktató, a vendéglátó és az egészségügyi cégek.

A Bisnode adatai alapján Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala, Fejér és Somogy megye cégei kapják átlagosan a leghosszabb fizetési határidőket partnereiktől: legalább 30 napos átlagos fizetési határidő a jellemző. A legnagyobb fizetési késések viszont Szabolcs-Szatmár-Bereg és Komárom-Esztergom megye cégeinél fordul elő. Ezeken a területeken az átlagos késedelem tavaly meghaladta a 30 napot. Épp  ennek a két megyének a cégeire kell a legtöbbet várni, átlagosan legalább 60 napot csúsztak a térítéssel. A leggyorsabban - átlagosan 36 nap alatt - a nógrádi cégek fizetnek, itt a legalacsonyabb az átlagos késés is: mindössze 11 nap.