A 100 hektár alatti szántóföldi területtel rendelkező gazdaságok döntéshozóinak harmada, a 100-500 hektár közti szántóföldi területtel rendelkező gazdaságok döntéshozói kétszer ennyien hallottak már a precíziós gazdálkodásról - derült ki egy online kutatásból, amelyet a Market Insight készített az Agroinform.hu portálon elért 400 szántóföldi gazdaság döntéshozója körében.

A kutatásban részt vevőknek a precíziós gazdálkodásról a következő kifejezések jutottak eszükbe az említésszámot tekintve a leggyakoribbtól lefelé haladva: GPS, helyspecifikus, műholdas, pontos, talajvizsgálat, informatika, modern, optimalizálás, technológia, költséghatékony, tápanyag-utánpótlás, sorvezetés, technológiafejlődés, gazdaságos, takarékosság.

A kérdésre, mennyire vált be az adott technológia, egy tízes skálán zömében 8-9-es értéket jelöltek be a kutatásban részt vevők. A "mennyire érte meg" kérdés válaszai 6-9 között mozogtak. A "mennyire javasolná gazdatársai számára" kérdés szintén 8-9 között végzett. A technológiákkal való elégedettség átlaga a használók körében 79-81 százaléknyian javasolnák is másoknak. Érvek mellette: költséghatékonyság, jobb minőségű termény, környezetvédelem, kényelem, modernitás, innováció. Érvek ellene: beszerzési ár, tőke-, tudás-, támogatáshiány, az időjárás szerepe az eredményben - állapította meg Bolyki Bence, az Agroinform.hu portálvezetője.

Call
You'll need Skype CreditFree via Skype