Együttműködést kötöttek a MasterCard Mobile okostelefonos alkalmazás működtetői a Számlázz.hu online számlázói rendszer tulajdonosaival. A MasterCard Mobile, a Számlázz.hu és a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SZEK.org) együttműködése nyomán mostantól hétezer vállalkozás lesz képes QR-kódos számlák kiállítására. A másfél éve elérhető és több mint százezer okos telefonon megtalálható mobilfizetési alkalmazás egyik legnépszerűbb megoldása a QR-kódos számlafizetés (a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kód beolvasásával bármikor és bárhonnan befizethetők a számlák).

A közös fejlesztés eredményeként mostantól a Számlázz.hu-t használó vállalkozásnak − egy elfogadói szerződés megkötésével − elérhetővé válik, hogy a kiállított számláikra MasterCard Mobile QR-kód kerüljön, a kis- és középvállalkozások így beruházás nélkül is élhetnek majd az okostelefonos alkalmazással fizethető számlák kibocsátásával. A kibocsátó emellett a Számlázz.hu felületén keresztül azonnal értesülhet arról, ha ügyfele kifizette − a megoldást a X. Elektronikus Kereskedelem Konferencián mutatták be az online-kereskedők előtt Gárdonyban.

A SZEK.org fontosnak tartja, hogy katalizátor szerepet töltsön be az e-kereskedelem fejlődését szolgáló együttműködések kialakításában. Első lépésként az egyesület tagjainak tette lehetővé a szervezet, hogy a tagdíjat, illetve már a konferencia részvételi díját is okos telefonról rendezzék − mondta Kis Ervin Egon, a SZEK.org elnöke.

A három platformon (iPhone, Android, Windows Mobile) elérhető MasterCard Mobile alkalmas a közmű- és telefonszámlák befizetésére, illetve mobiltelefon- vagy egyéb (E.On Komfort Kártya, Paysafe Card, RT5 Taxi) kártyaegyenleg feltöltésére, illetve online-boltokban, webshopokban is használható. Az alkalmazás letöltése ingyenes, a bankkártya-regisztrációnak azonban egyszeri 99 forint a díja. A regisztrációhoz, illetve a Telenor számlabefizetés funkció használatához egy alapdíjas sms küldése szükséges, az alkalmazás letöltése és használata, illetve a bankkártya regisztrációja pedig adatforgalommal jár, a további tranzakciók azonban kártyás fizetésnek minősülnek, tehát a kártyabirtokos számára az esetek többségében a fizetési műveletnek nincs külön díja.