A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet csődjének oka a vezetés és a tulajdonosok felelőtlensége, hozzá nem értése. Az Együtt-PM felszólítja Töröcskei Istvánt, a csődbe vezetett takarék egyik fő tulajdonosát, hogy mondjon le az Állami Adósságkezelő Központ (ÁKK) Zrt. vezérigazgatói posztjáról - írta közleményében az ellenzéki párt.

A Magyar Nemzeti Bank vizsgálata megállapította, hogy a tulajdonosi kör és a vezetés együttesen felelős a körmendi takarék csődjéért. A vizsgálat olyan súlyos problémákat, felelőtlen kockázatvállalási gyakorlatot tárt fel, amelyek lehetetlenné teszik a további működést. A jegybank ezért bevonta a takarékszövetkezet működési engedélyét és elrendelte felszámolását. (A felügyeleti vizsgálatról elsőként a Napi.hu adott hírt január 6-én.)

A csőd miatt kisbetétesek ezrei nem jutnak napokig pénzükhöz, ami a súlyos megélhetési problémák mellett újabb csapás a családok számára. Töröcskei, valamint a többi tulajdonos és vezető mások megélhetését tette kockára hozzá nem értésével, felelőtlenségével.

Bebizonyosodott, hogy Töröcskei úr alkalmatlan arra, hogy a magyar állam, mindnyájunk adósságát kezelő szerv vezetője legyen. Nem várjuk meg, hogy az ÁKK-t is tönkretegye, felszólítjuk, hogy azonnal mondjon le vezérigazgatói posztjáról - olvasható a közleményben.