Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BorsodChem-csoport 2017-es eredményét a tranzakció, illetve annak számviteli elszámolása jelentősen nem befolyásolja. A tranzakció a BorsodChem Zrt. tulajdonosi struktúráját nem érinti, a társaság közvetett tulajdonosa továbbra is 100 százalékban a Wanhua Industrial Group Co. Ltd. - írja a társaság az MTI-nek küldött közleményében.

A BorsodChem által 2006-ban megvásárolt társaság biztos hátteret jelentett a csoport cseh és kazincbarcikai üzemeinek alapanyagellátásában. Ugyanakkor az elmúlt években a társaság a megtett hatékonyságjavító intézkedések, törekvések ellenére, illetve számos külső negatív piaci tényező - többek között alapanyag ellátási problémák - miatt folyamatosan veszteséget termelt.

A BorsodChem, a kínai tulajdonos Wanhua támogatásával folyamatosan biztosította a társaság működéséhez szükséges forrásokat. Több alternatív lehetőség számbavételét és részletes kiértékelését követően azonban a BorsodChem menedzsmentje a tulajdonos jóváhagyásával a Petrochemia Blachownia eladásáról döntött.

Az új tulajdonos, a cseh Agrofert csoporthoz tartozó Deza a.s. szakmai befektetőként biztosíthatja a társaság hosszú távon is fenntartható eredményes gazdálkodását. Az értékesítés során a stabil szakmai befektető kiválasztása kiemelt jelentőségű volt, hiszen a BorsodChem-csoport a lengyel vállalatra a jövőben is meghatározó beszállító partnereként tekint - áll a közleményben.

A Magyarországon mintegy 2600 dolgozót foglalkoztató cég adózott eredménye a nyilvános adatok szerint tavaly 115 millió euró volt, az egy évvel korábbi 43 millió euró után. Nettó árbevétele 1,406 milliárd eurót tett ki, míg 2015-ben 1,398 eurót ért el.