A Praktiker áruházak eladásával a csődgondnok, Christopher Seagon mostanra valamennyi operatívan működő, Németországon kívüli leányvállalatot sikeresen értékesített, s összesen 6 600 munkahely megőrzését biztosította.

A magyarországi vevő a svájci Papag AG stratégiai befektető (tavaly májusi hírek szerint a cég mögött "magát megnevezni nem kívánó lengyel stratégiai befektető" áll), amely 2014 márciusában már átvette a lengyelországi Praktikert. A Papag Magyarországon is Praktiker márkanéven kívánja folytatni az üzleti tevékenységet. A tulajdonosváltással a hazai Praktiker a 19 áruházát, illetve az összes, csaknem 1100 munkahelyét biztonságban tudhatja.

A mai bejelentés szerint a svájci székhelyű stratégiai befektető, a Papag AG a lengyelországi Praktiker áruházlánc után a konszern másik külföldi leányvállalatát, a Praktiker Kft.-t is átveszi. Az adásvételi szerződést Christopher Seagon ügyvéd, a BM Praktiker International GmbH - hazai Praktiker anyacégének - csődgondnoka írta alá, a németországi csődkérelem benyújtását követően mintegy másfél évvel. Az átvételhez a GVH jóváhagyása szükséges.

A BM Praktiker International GmbH a Praktiker-konszern egyik holdingtársasága, amely 11 társaságot fog össze. A GmbH a Praktiker-konszernen belüli különböző csődök nyomán 2013 október elején nyújtott be csődeljárás megindítása iránti kérelmet az illetékes hamburgi bírósághoz. Az eljárást a hamburgi bíróság 2013. október 21-én nyitotta meg, és Christopher Seagon ügyvédet nevezte ki csődgondnoknak. A csődkérelem benyújtása idején a 11 társaság közül 7 volt aktív.

Marad a márkanév

A magyarországi értékesítési folyamat nehezebbnek bizonyult, mint a többi külföldi társaság esetében, mivel az áruházi ingatlanok bérbeadói részéről fenntartások voltak a Praktiker továbbértékesítése kapcsán. A kft. eladásával Magyarországon is sikerült biztosítani a 19 áruház és a több mint 1100 munkahely sorsát.

A pályáztatást követően Seagon különböző kötelező erejű ajánlatokat kapott. A Papag AG a hosszadalmas értékesítési folyamat során az összességében legjobb koncepcióval tudott felülkerekedni versenytársaival szemben. Saját közlése szerint a Papag is a Praktiker márkanév alatt szeretné tovább vezetni a társaságot. A magyarországi Praktiker tavaly mintegy 90 millió eurós éves forgalmat ért el.

A luxemburgi Batiself SA-ban fennálló üzletrészeket már 2013 októberében értékesítették, 2014 februárjában az Ukrajnában, Bulgáriában és Romániában működő Praktiker-társaságok következtek, majd 2014. márciusában és áprilisában a lengyelországi, valamint a görögországi Praktikerek.

Miután a Praktiker Németországban bő egy évvel ezelőtt beszüntette üzleti működését, Seagon mostanra már itt is pozitív eredményekről számolhat be a korábbi Praktiker üzletek átvételét illetően. A korábbi 230 telephely közül mintegy 130 mostanra új gazdát talált, túlnyomó többségében a barkácspiaci ágazatból.