Közel két éves történet zárul azzal, hogy ma reggel bejelentették: a brit Aviva Csoport végre vevőt talált három közép-európai érdekeltségére, s így az amerikai MetLife Inc. vállalatcsoportnak értékesíti a magyar, a cseh, és a román leányvállalatát. Az Aviva a kiválasztott piacokra kívánja koncentrálni tevékenységét ezen belül 8 európai országra - Nagy-Britanniára, Franciaországra, Spanyolországra, Írországra, Olaszországra, Lengyelországra, Törökországra és Oroszországra. A mostani értékesítési tranzakció várhatóan 2012. első félévében fog lezajlani.

A három most értékesítésre kerülő leányvállalat nettó eszközértéke 2011. június 30-án meghaladta az 57 millió eurót. Az eladással kapcsolatban Andrew Moss, az Aviva Csoport vezérigazgatója kiemelte: "mindhárom érintett leányvállalatuk erős piaci pozícióval, kiterjedt értékesítési kapcsolatrendszerrel és jól képzett munkatársakkal rendelkezik". A szakember reményei szerint ezek az értékek nagyon jól illeszkednek a MetLife regionális üzleti stratégiájához."

Bár az Aviva Csoport vezérigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt hónapokban komoly érdeklődést tapasztaltak több vezető nemzetközi biztosító társaság részéről, az igazsághoz inkább az jár közel, hogy a potenciális érdeklődők száma rendkívül csekély volt, aki pedig mégis tárgyalt, az Aviva számára (akkor még) elfogadhatatlan árat ajánlott az érintett cégekért. Az Aviva terveinek megvalósítását nagyban nehezítette, hogy a magyar leánycéget a legrosszabbkor érte a hazai bankadó bevezetése - így hiába teljesített egyéb mutatókban - termék- és szolgáltatásinnováció, jól a budapesti cég, a jövedelmezőség miatt inkább hátramozdította az értékesítési folyamatot.

A MetLife Inc. az Egyesült Államok első számú biztosítója, amely erős pénzügyi- és tőkeháttérrel rendelkezik. A MetLife fontos stratégai döntést hozott, amikor úgy határozott, hogy kelet-európai jelenlétét a magyar, a cseh és a román piacon az Aviva leányvállalatainak megvásárlásával jelentősen erősíti. Bartók János, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatója szerint "a MetLife stratégiai döntése az Aviva magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, komoly visszaigazolása azoknak az eredményeknek, amelyeket az Aviva az elmúlt 15 évben a hazai piacon elért. Miután a MetLife a világ életbiztosítási piacának egyik vezető szereplőjeként további terjeszkedésre készül a régióban, Bartók János szerint a biztosító dolgozóinak és értékesítési partnereinek inkább újabb kihívásokra kell készülniük - a tranzakció kapcsán egyelőre semmilyen változást nem fognak tapasztalni.