Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az MKB Bank Zrt. Európai Bizottság által szorosan felügyelt értékesítési eljárása a feltételek teljesülését, ideértve a nyertes konzorcium tagjai befolyásszerzésének engedélyezését és a vételár megfizetését követően 2016. június 29-én sikeresen lezárult - olvasható az MNB közleményében. Ez annyit jelent eladták a MKB Bankot.

A vevők a Blue Robin Investments S.C.A., a Metis Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár által alkotott konzorcium 45-45-10 százalékban. A Blue Robint 2016 márciusában jegyezték be Luxemburgban. A Metis befektetési alapot 2016 februárjában jegyezte be az MNB a tényleges befektetők itt sem ismertek. Az alapot a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. kezeli.

Az MNB közlése szerint a vételár 43 milliárd forint volt, miután a bank több száz milliárdos szanáláson esett keresztül. A bankot az állam 2014-ben 17 milliárdért vásárolta meg a Bayerische Landesbanktól.

Az eladást megelőzően az MNB az MKB Bankot szanálta, ezen intézkedések keretében első lépésként a kritikus helyzetért felelős, jelentős kitettséget képviselő, toxikus kereskedelmi ingatlanhitel-állományt választotta le."Ennek keretében 130 milliárd forint összegű kitettség vagyonértékesítés szanálási eszköz alkalmazásával került piaci értékesítésre közel 100 milliárd forintos tranzakciós áron" - közölte a jegybank.

A vagyonértékesítés szanálási eszköz alkalmazásával a piacon nem értékesíthető, összesen 214 milliárd forint bruttó hitelállományt az MNB a Szanálási Alap kizárólagos tulajdonában álló MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt.-re (MSZVK) ruházta át eszközelkülönítéssel. Utóbbira egy független értékelő által meghatározott és az Európai Bizottság által is jóváhagyott - az akkori piaci értéknél magasabb - közel 100 milliárd forintot jelentő tranzakciós áron, úgynevezett tényleges gazdasági értéken került sor, hogy az MKB tőkehelyzete stabilizálódjon - olvasható a jegybanki közleményben.

Jaksa János, az egyik vevő, a Metis Magántőkealapot kezelő Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója az MTI szerint az erről tartott sajtótájékoztatón elmondta: a tulajdonosok az Európai Bizottság felé vállalt kötelezettség alapján az MKB-t 2019 végéig tőzsdére kívánják vinni az MKB-t.

Továbbá Jaksa azt is megemlítette hogy informális dialógust folytatnak az MKB Bank új tulajdonosai az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) egy esetleges tulajdonszerzésről, az MTI tudósítása szerint ez azt jelenti, hogy az új tulajdonosok már megkeresték az EBRD-t is, hogy esetleg szálljon be a pénzintézetbe. Az EBRD 15-20 százalékos banki részesedést szokott vásárolni - jelezte Jaksa János az EBRD-vel folytatott informális párbeszédről, hozzátéve, de erről az álláspontot az év végéig alakítják ki.

A bank értékesítésének lezárását bejelentő csütörtöki sajtótájékoztatón a tulajdonosok arról is beszámoltak, hogy dolgozói részvényprogramot indítanak a jövőben, amely a bank alaptőkéjének 15 százalékát érinti majd.

A londoni J.P. Morgan befektetési bank képviseletében Sergei Galperin elmondta: a J.P. Morgan irányítása mellett zajló folyamat során az illetékes hatóságok ellenőrizték és engedélyezték a nyertes konzorcium tagjainak a befolyásszerzést, s miután a vevők június 29-én megfizették az értékesítési eljárás során ajánlott legmagasabb vételárat, a részvények az új befektetők tulajdonába kerültek.

A Blue Robin Investments és a Metis Magántőke-alapok kollektív befektetési formák, melyek végső befektetői köre a szabályok értelmében nem nyilvános - mondta Semsey Barna, a luxemburgi bejegyzésű Blue Robin Investments tanácsadója.