A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Hétfőn indult el a Pannónia Nyugdíjpénztárak magánágának végelszámolása, a kassza sorsát szeptemberben az Aranykor magánpénztára is követi majd az elmúlt hetekben tartott közgyűlések határozatai szerint. Az egyelőre nem végelszámolásban gondolkodó magánpénztárak száma ezzel ötre csökken (jelenleg több pénztár végelszámolása is folyamatban van, az Erste mellett a korábbi két nagy, az OTP és az Aegon is így döntött).

A Pannónia magánpénztárának 2012-es jelentése maga is siralmasnak ítélte az évet és "vegetálásnak, haldoklásnak" titulálta a működést. A pénztárba 57 ezer forint tagdíjat fizettek be a tagok, ami töredéke az egy évvel korábbi, egyébként szintén alacsony 340 ezer forintnak. A tagdíjnál jóval több volt a működési bevétel 2012-ben, a tagok által befizetett fennmaradási díj például 34 millió forintot tett ki, de még a tagoktól kért havi 1700 forint plusz hozzájárulás sem volt elegendő a fenntartható működéshez. A pénztár az első negyedévet 2800 taggal és 7,9 milliárd forint vagyonnal zárta, vesztesége pedig 62,7 millió forint volt. A végelszámolásról szóló döntést mindezek ellenére nem lehetett egyértelműen megjósolni, a Pannónia ugyanis az elmúlt két évet beolvasztással töltötte, a CIG és a VIT stratégiai megállapodása után vette fel a Pannónia nevet, ezt követően pedig az Évgyűrűk és a Postás pénztárak beolvasztása következett.

A terv az volt, hogy a kis kasszák egyesítésével létrehozható egy nagyobb, működőképes pénztár. Tavaly már csak az önkéntes ág örülhetett, 2012 áprilisában a Mobilitás olvadt be a Pannóniába, az ág az idei első negyedévben 35 ezer taggal és 77 milliárd forint vagyonnal gazdálkodott − ez nagyjából tízszerese a magánágnak. Az Aranykor 2800 taggal és 9 milliárd forint vagyonnal döntött a végelszámolás mellett, de az önkéntes ág itt is tovább működik. A két pénztár tagjai eldönthetik, hogy visszalépnek-e a tb-rendszerbe, ebben az esetben számukra is elérhetővé válik a reálhozam.

 

Megmaradó pénztárak adatai* (ezer forint)

Taglétszám (fő)Egy főre jutó vagyon
ING23 2112 493
AXA11 8182 263
Szövetség10 1432 300
Budapest6 2952 952
MKB3 7883 123
*2013. első negyedév, végelszámolás alatt állók nélkül
Forrás: Stabilitás Pénztárszövetség