Az M2 csatorna esti sávjában márciustól létrejövő Petőfi TV és a júliusban induló M4 Sport csatorna mellett 2015. március 15-től megújul az M1 közszolgálati televíziós csatorna műsorkínálata is, mindezek mellett a Duna TV a nemzeti főadó szerepébe lép - írja a hirado.hu, az állami televizó hírportálja.

"Az eddig vegyes műsortartalmat sugárzó M1 csatorna teljes kínálatában megújul. A továbbiakban folyamatos hírszolgáltatást biztosít, továbbá hírháttér- és magazin műsorokat sugároz. Az alkotók számára tematikában a BBC, a brit közszolgálati aktuális csatorna, míg a napi adásszerkezetben az amerikai CNN televízió műsorszerkezete jelenti a mintát.

Az ugyancsak megújuló híradók mellett - többek között - napi tőzsdei, gazdasági, agrár, innovációs, kulturális híradók készülnek. Dramaturgiájuk a BBC által már sikeresen alkalmazott formátumokra épül. Újdonság lesz az is, hogy az M1 éjszakai adászárását egy új, angol nyelvű híradó jelenti majd, amelynek elindítása médiatörténeti esemény lesz Magyarországon, hiszen napi idegen nyelvű híradót még egyetlen magyar csatorna sem működtetett."

Mindezek mellett a Duna TV a nemzeti főadó szerepébe lép - áll a közleményben. "A földfelszíni digitális sugárzás bevezetése Magyarországon minden állampolgárnak biztosítja a Duna TV adásainak vételét, éppen úgy, mint az M1 csatornát."

"A Duna TV a hazai nézők mellett az egész Kárpát-medencei magyarságnak lesz képes teljes, közszolgálati, kulturális és szórakoztató tartalmat sugározni. Így még szélesebb közönség számára lesznek elérhetők a vallási- és egyházi tartalmak, a kisebbségi, esélyegyenlőségi műsorok is" - írják az MTVA, az MTV és a Duna TV vezetői által jegyzett közös közleményben.

Médiaóriás jön létre

A parlament decemberben két fideszes képviselő javaslatára megszavazta, hogy egy cégbe vonják össze a közszolgálati médiumokat, így 2015 júliusától a Magyar Televízió Nonprofit Zrt., a Magyar Rádió Nonprofit Zrt., a Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. és a Duna Televízió Nonprofit Zrt. egyesítésével létrejön a Duna Médiaszolgáltató Zrt.