A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Sokat várnak az idei karácsonytól a plázákban működő kereskedők − bár a nemzetközi láncok alacsony elvárásokat fogalmaztak meg −, kiindulva a múlt évből, amikor sokkal rosszabb szezonra számítottak, mint ahogy végül alakult. Tavaly semmilyen biztató információba nem lehetett kapaszkodni, idén azonban van ilyen.

Ez a kereskedők által gyakran emlegetett reálhozam, illetve az is, hogy a kormányzat mindenáron meg akarja oldani a devizahitelesek problémáját, ami oldja kissé a depressziós hangulatot. A kereskedők szerint ugyanis a gyenge keresletben ma már nem csak a kevesebb elkölthető jövedelem játszik szerepet, hanem a fogyasztói félelmek a következő hónapoktól. Aki tudja, élére állítja a forintjait, hiszen az ország pénzügyi helyzete instabil.

Rövidülnek a bevásárlási hullámok

Már az első adventi vasárnap előtt megkezdték a bevásárlóközpontok a karácsonyi vásárokat, bár Balatoniné Kiss Judit a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára szerint az "aktív" időszak mindinkább lerövidül. Ma már nagyjából két hétről lehet beszélni, sőt a főtitkár szerint néhol ennél rövidebb is lehet. A két ünnep között is erős a plázák forgalma és a január eleje is rendszerint jónak számít, de februárban mintha elvágták volna. Éppen ezért bíznak a plázákban a jó szezonban − ha nem sikerül, sokaknak le kell húzniuk a rolót.

Tavaly jobb országos kiskereskedelmi átlagra számítottunk és nem jött be − mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Idén azonban nagy valószínűséggel tartható lesz összességében a múlt évben tapasztalt forgalom. Egyrészt mert alacsony a bázis, másrészt pedig a háztartások a KSH adatai szerint még bírják az élelmiszerpiacon mutatkozó áremelkedést. (Vámos szerint tavaly az élelmiszer-forgalmon csúszott el az optimista várakozás.)

Tavaly az autóeladások is gyengítették az átlagot, kérdés, idén hogyan viselkedik majd a piac. A regisztrációs adó változása miatt az új autókat érdemes idén megrendelni és januárban átvenni, azt viszont nem tudni, hogy a fizetési technikák miatt a jövő évi autóátvétel megjelenik-e idén a forgalomban. Ha nem, az a teljes decemberi kiskereskedelmi forgalmat ronthatja, ha igen, javíthatja.

A tavalyinál csak jobb lehet

Ami az iparcikkeket illeti, mind a forgalmazók, mind a kereskedők jobb évre számítanak a tavalyinál. (Jelzi ezt az is, hogy a napokban vezette be az egyik forgalmazó új konyhai márkáját, a prémium szegmensre célozva, ahova viszonylag sok pénzt hozott a postás a reálhozamból, illetve ahol jól jártak az adórendszerrel.) A középréteg hitelre vásárolna, de a bankok óvatosabbak, noha egy-egy áruházlánc jó banki hitelkonstrukcióval támogatott akciója tömegeket vonzott idén is. Decemberben biztosan lehet számítani ilyen akciókra, ami erősen pozitív irányba terelheti a volumenindexet.

A jó hírek ellenére van esély arra is, hogy decemberre erősen negatív irányba mozduljon el a forgalom − figyelmeztet Vámos. Ez főként a külső hatások miatt következhet be, például ha erősen meggyengül a forint, összeomlanak a tőkepiacok vagy az infláció rontja a volumenindexet. Mindez sérülékennyé teszi a decemberi várakozásokat.