Jelentős kieséssel számolnak a hazai méhészek az idei mézmennyiséget tekintve, mert bár a méhcsaládok jól teleltek, a háromnapos húsvéti fagy a gyümölcstermés mellett a legnagyobb méztermést adó hazai akácosokat is megtizedelte.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület felmérése szerint az akácosok 70 százalékos fagykárt szenvedtek el, kedvezőbb helyzetben csak a dombvidéki területek vannak − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Bross Péter, az egyesület elnöke. A méhészeken a másodvirágzás sem segíthet, mert az nem mézelő kényszervirágzás. A szárazság, illetve a hűvös idő miatt a csökkenő termőterületű repcetáblákról is kevesebb méz származik majd.

Egy átlagos évben az itthoni méhállomány 30-40 százaléka ad mézet repcetáblákról, összesen 3−5 ezer tonnát termelve, idén azonban jó esetben is csak 1-2 ezer tonna várható az elnök szerint. A méhészek abban bíznak, hogy legalább etetni nem kell majd a méhcsaládokat, mivel ez tovább rontaná a jövedelmezőséget.

A magyar méhészek az átlagos termésű elmúlt évben 15 ezer tonna mézet exportáltak, mintegy 16 milliárd forint értékben, az ágazat a belföldi értékesítéssel közel 20 milliárd forint árbevételt ért el. Az erőteljes export hatására a készletek 2-3 ezer tonnára csökkentek 2011-ben a megelőző év tetemes kiesése után. A termelők már csak a rekordnagyságú − 611 ezer hektárnyi − területen termő napraforgóban bízhatnak Bross szerint.

A terméskiesés miatt azonban nem feltétlenül drágul a méz, a felvásárlási árak 2011. eleji mintegy 30 százalékos − kilogrammonként 800 forintra − csökkenésével párhuzamosan ugyanis a fogyasztói árak a 2010-es 50 százalékos emelkedés óta nem változtak.