A Fővárosi Bíróság végzésében elrendelte annak a Cégközlönyben való közzétételét, hogy a 2012. február 14-én jogerőre emelkedett végzésével a Malév Magyar Légiközlekedési Zrt. adós felszámolását főeljárásként elrendelte - jelent meg ma délután fél hatkor a Cégközlöny online változatában. A felszámolás kezdő időpontja kedd. A bíróság által kijelölt felszámoló a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft., a felszámolóbiztos Varga Jenő. A végzés szerint a felszámolási eljárás megindítására irányuló kérelem benyújtásának időpontja 2012. február 1-eje volt.

Az adóst a kormány rendeletében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek nyilvánítottal. A bíróság az adóst megillető rendkívüli moratóriumot a mostantól számított 90 napos időtartamra meghosszabbítja. Mindazoknak, akiknek a Malév Zrt.-vel szemben követeléseik vannak és azt a felszámolás során hitelezőként érvényesíteni kívánják, 40 napjuk van, hogy a felszámolóbiztosnak bejelentsék. A felszámoló csak azt a bejelentést veszi nyilvántartásba, amely után az igénybejelentő a követelés 1 százalékát, de legalább ötezer forintot, legfeljebb 200 ezer forintot 40 napon belül befizeti és ezt a felszámoló részére igazolja.

A Hitelintézeti Felszámoló helyzetét megkönyíti, hogy számára a kormány 50 millió forint átcsoportosítását rendelte el, elszámolási kötelezettséggel feladatai ellátása érdekében - derült ki a kedden megjelent Magyar Közlönyből.

A Malévot egy, január 30-án megjelent kormányrendelet nyilvánította stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági szervezetté. A jogszabály alapján az ilyen szervezetek esetében vagyonfelügyelőként, illetve felszámolóként a kormány által rendeletben kijelölt állami felszámoló jár el. A cég ellen a hitelezők csődeljárást nem kezdeményezhetnek, a kérelmet a bíróság soron kívül elutasítja. Emellett rendkívüli moratórium illeti meg az ilyen céget a vele szembeni követelések teljesítésében. Ezt a moratóriumot február 2-án rendelte el a bíróság, és február 14-én további kilencven nappal meghosszabbította.