Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szüret kezdésének legfontosabb momentuma, hogy érett legyen a szőlő. Laczkó Gábor, a Törley Pezsgőpincészet főborásza az elmúlt hetek próbaszüreteit és méréseit követően úgy döntött, augusztus negyedik hetének elején jött el az a pillanat, amikor el lehet kezdeni szedni a legelső szőlőfajtát, a korai érésű irsai olivért. A hét eleji nagy esőzések kis ideig bizonytalanná tették a munkálatok pontos indulásának dátumát, ám a jó idő végül lehetővé tette, hogy a szüretelő gépek a kedd délelőtt során nekilássanak a munkának.

Az irsai olivér kettős hasznosítású fajta: borászati célokra és csemegeszőlőként is használják jó illata és zamata miatt, magas cukorfokot azonban szinte alig tud produkálni megfelelő savtartalom mellett. Az etyeki irsai olivért 16,3 magyar mustfokos érettségben szüretelte a pincészet. A termésből készül majd el a Szent István Korona számos díjat elnyert irsai olivér bora, valamint a Hungaria pezsgőcsalád édes irsai olivér pezsgője és ebből a szőlőből készül majd a Törley borcsalád irsai olivér bora is.

Laczkó Gábor elmondta, az irsai olivér szüretét követően a szüreti munkálatok egy hétig állni fognak, hogy bevárják a többi fajtát, mint például az olaszrizlinget, a muskotályt, a sauvignon blanc-t vagy a rajnai rizlinget.