A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának hétfői bejelentése szerint egyelőre csak 20 ezer euróig (bő hatmillió forintig) kártalanít az OTP Bank folyamatban lévő alkotmánybírósági kérelme miatt, ugyanakkor a bank szerint a kérelem elbírálása nem akadályozhatja a törvény végrehajtását, márpedig ez alapján 30 millió forintig járna a kártalanítás - írja a portfolio.hu. A 100 ezer euróig fennmaradó további összeg kifizetését az alap csak időben eltolva tudja teljesíteni azért, mert egy folyamatban lévő alkotmánybírósági eljárás miatt a kárrendezés finanszírozása jelenleg sem a jegybanktól sem pénzpiaci forrásokból nem megoldható.

A portál a következő furcsaságokat szedte össze:

  • A Quaestor-károsultak levele szerint a csak 20 ezer euróig történő kártalanítás és a Quaestor Alap döntése törvényellenes, ugyanis szerintük egy alkotmánybírósági eljárás a hatályos törvények szerint nincs ráhatással egy hatályos törvény végrehajtására. Jogászok is úgy vélik, hogy amíg az Alkotmánybíróság nem helyezi hatályon kívül a Quaestor törvényt, addig azt végre kell hajtani.
  • A Quaestor Alap azt közölte, hogy 30 millió feletti összeghatárnál a Quaestor-törvény hatálya alá eső károsultak száma 802 főt tesz ki, miközben Rogán Antal és Orbán Viktor korábbi nyilatkozatukban még 73 főről beszéltek. Ez joggal vetheti fel annak a gyanúját, hogy "újdonsült" fiktív kötvényesek jelentek meg.
  • A Blikk információi szerint a károsultak a pénzük mellett a befektetéseik után járó osztalékhoz sem tudnak hozzájutni: az osztalékot júniusban utalta át több tőzsdei cég is a már zárolt számlákra. Törvényi előírás szerint nekik az értékpapírszámlát vezető céghez kell utalniuk.
  • Emiatt a júniusban kapott osztalék akár ki is maradhat a kártalanítási összegből, ugyanis azok az ügyfelek, akik májusban nyújtották be a kárigényüket a Bevához, még nem tudták szerepeltetni a júniusban kapott osztalékot a kárigény összegében.