A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A szakma egy része szerint a magyarországi újautó-piac tavalyinál jobb teljesítménye nagyrészt a reexportnak köszönhető és nem az általános fellendülésnek. A hivatalosan forgalomba helyezett személygépkocsik jelentős része ugyanis egyetlen kilométert sem tett meg itthon, 15-20 százalékukat gyakorlatilag már másnap kivonták a forgalomból és külföldre szállították.

A reexportpiacot néhány cég tartja kézben, a lehetőséggel ugyanis csak az tud élni, aki megfelelő külföldi kapcsolatokkal bír, emellett képes finanszírozni a sokszor hónapokig húzódó adó- és illeték-visszaigényléseket. (Az újautó-eladások globális csökkenése ellenére a magyarországi piac meglepően jól teljesít: tavaly 18 százalékkal több, 53 ezer új autót helyeztek forgalomba itthon, az idei öthavi adatok pedig mindössze 3 százalékos visszaesést mutatnak 2013 azonos időszakához képest.)

Itt olcsóbb és a forint is gyenge

A reexport motivációja kettős: a márkakereskedők egyrészt próbálnak megfelelni az importőr eladási követelményeinek, de persze a gyártóknak is fontos, hogy növelje az értékesített volument. Számos magyarországi márkakereskedés csődbe ment volna, ha az importőr nem támogatja a külföldi megrendelések kiszolgálását − mondta a Napi Gazdaságnak Gablini Gábor, a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke, a Gablini márkakereskedések tulajdonosa.

A gépkocsik alapárát a gyártó országspecifikusan, a vásárlóerő, illetve az adók és járulékok függvényében állapítja meg, az árkülönbség egyes államok között a 10-15 százalékot is elérheti. A független nyugat-európai autókereskedők éppen ezt használják ki, ez az "árrés" ugyanis bőven fedezi a szállítási és az adminisztratív költségeket, így a Kelet-Európából vásárolt, majd német, francia vagy olasz piacon eladott autókon magasabb a profit, de növeli a hasznot a forint gyengesége is.

Magyarország azt követően vált igazán vonzó célponttá ebből a szempontból, hogy tavaly jelentősen csökkent a regisztrációs adó. A folyamat Gablini szerint egyszerű: a nyugat-európai független autókereskedő felkeresi a magyarországi márkakereskedést, ahol megrendel egy adott mennyiséget. A leszállított autókat itthon regisztrálják, rendszámot kapnak, majd kivonják a forgalomból és külföldre szállítják őket. A Gémosz becslése szerint évi 10 ezer autót reexportálnak Magyarországról, egyes piaci szereplők azonban ennél magasabb darabszámról beszélnek.

Romániában még nagyobb a biznisz

A jelenség ugyan nem újkeletű, a statisztikák mégsem vesznek tudomást róla. Szakmai konszenzus, hogy a piac teljesítményét a forgalomba helyezések alapján mérik, a reexport hatása így csak kismértékben torzítja az adatokat, az európai piacon pedig a számok kiegyenlítődnek − mondta a Napi Gazdaságnak Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke.

A reexport a környező országok mindegyikében megfigyelhető és vélhetően Magyarországra is érkeznek autók például Romániából vagy Bulgáriából. Romániában ráadásul a papírmunkával sem vesződnek, a gyárból érkezett autókat előkészítik átadásra, majd indulhatnak is vissza Nyugat-Európába, becslések szerint ezért ott jóval nagyobb méreteket is ölt a jelenség − az árakat ugyan ott euróban hirdetik (az árfolyam-ingadozásnak így nincs hatása), az árrés azonban magasabb. Bihar és Szatmár megyében például Suzukiból és Volkswagenből meglepően sokat adtak el (áprilisban 7 Audit, 12 Fordot, 12 Citroënt, 17 Renault-t és 26 Opelt adtak el a két megyében, Volkswagenből 38, Suzukiból pedig 30 fogyott). Az Esztergomban gyártott SX4-esekből azonban gyakorlatilag alig lehet látni az utakon, vélhetően ezek nagy részét külföldre, elsősorban Németországba vitték − mondta a Napi Gazdaságnak Pecher János, a BMW, Opel és Chevrolet márkákat forgalmazó nagyváradi Grup West kereskedés ügyvezetője.

Gablini szerint idén érezhetően csökkent a külföldre vitt autók mennyisége, jórészt a nyugat-európai keresletcsökkenés miatt, másrészt viszont már a gyártók sem nézik jó szemmel, hogy a nyugati márkaképviseletek jelentős hátrányba kerültek a magyarországi vagy a romániai kereskedőkkel szemben.