Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyári utaztatási főszezont megelőzően, május 31-ig az 593 érintett utazási vállalkozó köteles volt a kormányhivatal felé bejelenteni a tavalyi, számviteli törvény szerint elszámolt, utazásszervezői tevékenységéből származó nettó értékesítési árbevételét. Ennek alapján valamennyi működő utazásszervező esetében felülvizsgálják a 2017. évre igazolt vagyoni biztosítékokat.

Az eddigi adatok szerint a biztosíték emeltetés mértéke meghaladja a 221 millió forintot. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Az ellenőrzések elsődlegesen az utazók befizetéseinek biztonságát, valamint az utazásszervező fizetésképtelensége esetén az utasok hazaszállításának és kényszerű kint tartózkodásának költségeit fedező, megfelelő mértékű vagyoni biztosíték meglétét vizsgálják.

A már lezárt vizsgálatok során nem vonták vissza egy cég jogosultságát sem.

Mennyinek kell lennie a biztosítéknak?

A vagyoni biztosíték mértéke függ az értékesíteni kívánt utazások jellegétől, így például, belföldről külföldre, külföldről külföldre történő utaztatás esetében a vagyoni biztosíték összege nem lehet kevesebb a tervezett nettó árbevétel 12 százalékánál, de legalább az ötmillió forintot el kell érnie.

Amennyiben az előbb említett utazások valamelyikét az iroda úgy értékesíti, hogy ahhoz charterjáratot vesz igénybe vagy a garantált szerződésből származó kötelezettségei az árbevétel 25 százalékát meghaladják, akkor a vagyoni biztosítéknak az értékesítési nettó árbevétel 20 százalékát, de legalább húszmillió forintot el kell érnie.

Belföldről belföldre történő utazást tartalmazó utazási csomag értékesítése esetén a vagyoni biztosíték mértéke a szolgáltatás értékesítéséből származó tervezett értékesítési nettó árbevétel 3 százaléka, de legalább ötszázezer forint.