A kassza 2400 forintot ír elő az egész jövő évre, emellett 6 ezer forintos adományt is kér, mivel a tagdíjból működésre elvonható 2,5 százalékos rész nem elég az intézmény fenntartására. A pénztárnak nagyjából 7 ezer tagja van, vagyis ha mindenki befizeti a kötelező tagdíjat, akkor is csupán 420 ezer forintot vonhatna le, ennyiből kellene kigazdálkodnia a következő évi működést - számolt be a lap.

Ahhoz, hogy egy magánnyugdíjpénztár fennmaradhasson, tavaly április óta legalább a tagok 70 százalékának rendszeresen fizetnie kell a tagdíjakat. Ellenkező esetben a jegybank elrendeli az intézmény végelszámolását. A Budapest tavaly is korán kezdte a tagdíjgyűjtést, és már decemberre túllépték 2016-ra a 70 százalékos limitet.

A többi intézmény más módszert követett. A Horizont, amely szintén azt kéri, egyszerre fizessék be a tagok az éves tagdíjat, csak az év elején kezdett kampányba, náluk szintén 2400 forint az éves tagdíj, ezt az idén a 38 ezres tagság 78 százaléka fizette be.

Az MKB és a Szövetség Magánnyugdíjpénztár tagjainak többsége továbbra hónapról hónapra fizeti a tagdíjat. A körülbelül 10 ezres taglétszámú Szövetség tegnap tudatta a Facebook-oldalán, hogy októberben is megvan a limit. A 4 ezer körüli taglétszámú MKB-nál pedig egyre többen fizetnek: a kezdeti 71-73 százalékos arány mostanra 74 százalékon stabilizálódott - írta a Világgazdaság.