A Libri Könyvkereskedelmi Kft. már a Libri-Shopline egyesülése előtt is az állandó terjeszkedésben volt érdekelt, ez pedig nem változott a két cég összeolvadásával sem - kommentálta a híreket a Napi.hu érdeklődésére Starcz Ákos. Ennek érdekében pedig a Libri Kft felelős vezetői állandóan szondázták a piacot és folyamatos tárgyalásokban voltak az üzlethelyiségek üzemeltetőivel, hogy az adódó lehetőségeket egyből ki tudják használni.

A 12 új bolt nyitásának a lehetőségét végül a Klepierre Management Magyarország Kft ajánlotta fel a Libri számára, amivel örömmel éltünk is - mondta Starcz. Idén szeptembertől több ezer négyzetméteren nyílnak meg az új boltjaik. Az üzletek jellemzően 3-500 négyzetméteresek, amelyeket "nagyon jó könyvesboltméretnek" nevezett a cégvezető, emellett pedig lesz majd egy-két nagyobb méretű üzlethelyiség is.

Jogi lépések következnek?

Mi nem kívánunk egyetlen üzlettől sem megválni, vagy bezárni, minden szerződésből eredő kötelezettségünket teljesítettük és teljesítjük ma is. A hír alapja azon erőszakos piacszerzés következménye, amellyel az utóbbi időben a Libri próbál élni. Nyilvánvalóan az általa állított 12 Alexandra üzlet átvétele kizárólag valamiféle jogellenes magatartás következménye lehet csak, mellyel szemben a jog eszközével lépünk fel, túl azon, hogy a Libri ilyen formában megvalósuló monopolisztikus terjeszkedési politikája egyáltalában nem etikus, és súlyos károkat okoz nemcsak a hazai könyvpiac jelenlegi - minden nehézség mellett is - kiegyensúlyozott működésében, de a művelt és jóérzésű olvasóban is komoly aggályokat ébreszthet - ezt a választ az Alexandra-hálózat tulajdonosa, Matyi Dezső titkársága juttatta el a Magyar Nemzetnek. A kijelentést Starcz Ákos nem kívánta kommentálni.

Mivel a lehetőséget csomagban kapták, így Starcz is elismerte, hogy vannak benne "erősebb", illetve "kevésbé erős" boltok is. Az előbbiek között említette a székesfehérvárit és a győrit, mivel a térségben már régóta tervezték a megjelenést, míg az utóbbi kategóriába főképp a fővárosban nyíló üzletek tartoznak. A Corvin Plázában lévő a többihez képest nagyobb alapterületen helyezkedik ugyanis el, a csepelinél a lokáció nem a legmegfelelőbb.

A csomagot azonban összességében jónak nevezte Starcz, aki szerint az ősszel nyíló boltok akár már idén is profitot termelhetnek. Igaz, a vasárnapi zárva tartás nem segíti őket, ám a könyvvásárlásban eddig is inkább a péntek és a szombat volt a legerősebb nap, így bíznak benne, hogy a vasárnapi vásárlások jelentős része áttevődik majd a hét többi napjára. A szerződés megkötésekor már tudtunk az új szabályozásról, így számoltunk is vele - mondta Starcz, aki hozzátette: bár nem támogatják a vasárnapi zárva tartást, tudomásul veszik azt és mostantól így terveznek.

A szeptemberi nyitássorozat után sem tervezi a cég, hogy leállnának a terjeszkedéssel, így például a közeljövőben is nyitnak olyan boltokat (például Szombathelyen), melyek nem voltak a mostani csomag részei. Mivel nagy lefedetlen terület már nincs az országban, így várhatóan a közeljövőben valamelyest lassul majd a Libri terjeszkedése, de továbbra is nyitott szemmel járunk, a jó lehetőségeket pedig igyekszünk kihasználni az offline de akár az online értékesítési csatornáinkkal kapcsolatban is- hangsúlyozta Starcz.