Az állam törlesztési támogatást is nyújt a magáncsődbe bekerülő ügyfeleknek, valamint törlesztési terv is készül a következő öt évre. Csak ennek eredményes letelte után következik az adósságelengedés. A szabályozás bonyolult, a keddtől hatályos törvényt hat kormányrendelet és hét IM-rendelet teszi teljessé.

Gyermekbetegségek a következő hónapokban előfordulhatnak - ilyenre más országokban is volt példa a magáncsőd indulásánál - hangsúlyozta Becsei. A nemzetközi példáknál több évre volt szükség ahhoz, hogy a magáncsőd "kiforrja magát".

Ma is elsietettnek, nem megalapozottnak tartjuk a magáncsőd bevezetését, egy igazságos, jó szisztéma elindításához több idő kellett volna - mondta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára (képünkön). Többek közt a hatvanmillió forint tartozási felső határt is túl magasnak tartja. Várakozása szerint a jövőben még sok módosításra lesz szükség.

A deviza alapú fogyasztási hitelek (autóhitelek) a Bankszövetség már korábban is kérte, most ez végre, 2015 végére megvalósul. Intenzív, sok kompromisszummal terhes tárgyaláson vagyunk túl - fogalmazott Kovács. A tervezett menetrend a lízingcégektől sok fejlesztést követel meg. Az ügyfelek karácsonyig megkapják az értesítést. A támogatott forintosítással minden ügyfél jól jár majd, ezért nem lesz érdemes devizában maradni - tette hozzá Kovács. A törvény alapján várhatóan csak a törlesztést rendben fizetők tartozása lesz kedvezménye árfolyamon forintosítva, míg a többieknél piaci árfolyamot használnak majd.

A forint alapú elszámolás most zajlik, augusztus elejétől.szeptemberben végéig tart. A Magyar Nemzeti Bank által indított közérdekű keresetek esetén a zárást követő hatvan napon belül adják a bankok a postára az elszámolási dokumentumot. Bár most több levelet adnak fel a bankok, mint tavasszal, jóval kevesebb pénzt - mintegy száz milliárd forintot - fizetnek vissza.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. eddigi 25 ezer lakásos kvótájának a megduplázását javasoljuk - mondta Becsei.