Immár végleg meghiúsulni látszik a magyar-osztrák-szlovák határ közelébe megálmodott kaszinóváros, az Eurovegas a Győr-Moson-Sopron megyei Bezenyén. A korábbi - módosított - tervek szerint mintegy félmilliárd euróra tervezett beruházás első ütemét idén tavasszal kellett volna átadni, de a hatalmas területen ma is csak néhány - immár üres - konténeriroda található.

A bezárt Eurovegas-székhelyen már csak az őrség van, a telefonokat nem veszik fel, az ügyvezetőknek felmondtak. A csődöt vélhetően a meghatározó tulajdonos Hans Asamer birodalmának megrendülése okozta. Az osztrákok által kavicskirálynak is nevezett üzletember ugyanis hatalmas vagyont bukott észak-afrikai befektetésein, így ha akarta volna sem tudta finanszírozni a bezenyei kaszinóváros építkezését. Sőt, Asamer tulajdonrészére a bankok rátették a kezüket, s így meghiúsult a társbefektetők keresése is.

A Napi.hu értesülései szerint az évek óta tartó befektetőkeresési akciót tavaly év végén a bankok vették kézbe. Az Eurovegas megmentésére kiírt pályázat azonban eredménytelen volt. A korábban ígéretesnek látszó spanyol, izraeli és német befektetők nem tettek elfogadható ajánlatot, a legesélyesebbnek látszó Hard Rock pedig visszavonta szándékát. A jelek szerint az amerikai szeminol indiánok által birtokolt és kaszinóüzemeltetésben is élenjáró vállalkozás nem bízott az osztrákok által kidolgozott üzleti tervekben és ezért nem akarták megvenni Asamer üzletrészét.

Az osztrák üzletember eredeti tervei szerint valódi szórakoztató központ épült volna Bezenyén öt, Las Vegas-i mintára fazonírozott kaszinóval, 25 ezer játék automatával és 1200 játékasztallal, valamint öt luxushotelben levő mintegy hatezer szobával. A negyven-ötven emeletes szállodák mellé pedig egy 140 méteres tornyot is megálmodtak - mindezt öt ütemben megvalósítva. Az összesen mintegy félmilliárd euró értékű beruházás első ütemét egy hotel és egy kaszinó megépítése jelentette volna.

Az Eurovegas Hungary Zrt.2006-ban nyerte meg az akkori Pénzügyminisztérium által kiírt koncessziót azt követően, hogy 2005 novemberében módosították a szerencsejáték-törvényt, megalkotva az I. kategóriájú kaszinó fogalmát, amely legalább 100 asztalt és 1500 automatát foglal magában, majd 2006. októberében hatályba is lépett a húsz plusz tíz évre szóló szerződés. Akkoriban az osztrák sajtó arról írt, hogy a magyar állam 49 millió eurós támogatást ígért a bezenyei kaszinóvárost fejlesztő cégnek - ez később kacsának bizonyult.

Eközben a beruházók a 2011. január 1-jére tervezett indulás elmaradása okán - a szerződés alapján - napi (!) 1,37 millió forintos kötbért fizetnek az államnak, ezt havonta, minden hónap tizedikéig utalják a Magyar Államkincstárnak. Értesüléseink szerint ezt az összeget egészen a múlt év végéig rendben ki is fizették a potenciális beruházók, eddig mintegy 1,5 milliárd forintot. A 2012-es cégadatokban viszont semmi nyoma annak, hogy ezt a pénzt az Eurovegas Hungary fizette volna be az államkasszába.