Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vélhetően lebontják a budai hegyvidéket több mint tíz éve csúfító betontorzót, hogy helyére alacsonyabb (luxus)lakásokat építsenek. Most ez a terv a Rózsadomb hotellel kapcsolatban − amennyiben megállapodik a CIB Bank a vevőjelöltekkel − és a korábbi befektetőkkel. Erre értesüléseink szerint jó esély kínálkozik, mert a bank több tőkeerős befektetővel tárgyal az épület eladásáról. (A CIB értesüléseinket nem kívánta kommentálni, az információt a pénzintézethez közel álló források erősítették meg.) Az adásvételhez meg kell állapodni a korábbi befektető Excelsior Kft.-vel, amely perben áll a bankkal. Ha viszont akad olyan tőkeerős befektető, aki vagy amely megfizeti a vételárat, villámgyorsan megszülethet a peren kívüli megállapodás és így rendeződhet az egykor legértékesebb budapesti telek és a rajta álló épület sorsa.

Az épület, amelyből korábban luxuslakásokat akart kialakítani a befektető, 2009-ben 24,4 millió euróért − 7-8 milliárd forint körüli áron − került a CIB Bankhoz kapcsolódó Brivon Hungary Zrt.-hez, ám a mostani lehetséges vételár ennek körülbelül a fele. A bank korábbi hiteleit már "lecéltartalékolta", így lényegében semmi akadálya, hogy az ingatlan akár telekáron, 3-4 milliárd forintért gazdát cserélhessen − bár az információkat belső körök megerősítették, az ügylet lebonyolításáig a számítás spekulációnak számít.

Lapunk értesülései szerint ezt követően vélhetően lebonthatják a betontorzót, hogy a helyére négy alacsonyabb, a mostani torzónál pedig jóval modernebb, a mai igényeknek megfelelő szerkezetű épületet húzzanak fel. (Az ingatlanra egyébként ma is hatályos építési engedély van érvényben.) A kerületi építésügyi hatóság is megerősítheti a bontást, a városvédők korábban is tiltakoztak a hotel megmagasítása és átalakítása ellen. Az sem lehet mellékes, hogy a Rózsadomb hotel feletti telken építkezik a 2. kerület polgármestere, Láng Zsolt, akinek egy alacsonyabb épületegyüttes jóval kedvezőbb panorámát teremtene.