A mától érvényes megújított magyar csődtörvény felszámolás helyett újraszervezés párti. Célja, hogy az adós társaság, amely tartozását annak esedékességekor nem tudta, vagy előreláthatólag nem tudja kiegyenlíteni, a hitelezőitől fizetési haladékot kapjon, illetve a talpra állás érdekében reorganizációt hajtson végre.

Ezzel egy időben az új szabályok értelmében az adós cég vezetői a korábbinál nagyobb felelősséggel, illetve elszámoltathatósággal rendelkeznek - áll a Deloitte elemzésében. Korábban is kötelezhette a Cégbíróság az adós korábbi (3 évvel a csődeljárás előtti) vezetőit az adósság az adós által kiegyenlíteni nem tudott hányadának megfizetésére.

Az új csődtörvény ennél tovább megy: nem lehet vezető tisztségviselő más társaságnál 5 évig az, akinek a helytállási kötelezettség alapján a fenti fizetési kötelezettségét állapították meg, és ezt nem teljesítette. A vezető tisztségviselő ezen felelősségének megállapítása feltüntetésre kerül a cégjegyzékben, és ez ingyenes céginformációként megismerhetővé válik mindenki számára.

Ráadásul a bíróság az adós vezetőjét további pénzbírsággal sújthatja, amennyiben az nem tett eleget a Csődtörvény által előírt, felszámolóval szembeni együttműködési kötelezettségének, még akkor is, ha a vezető adóssal már nem áll jogviszonyban - áll a Deloitte szakmai anyagában.