A többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok első számú vezetőinek és helyetteseiknek a juttatásait és követelményeit "közelíteni szükséges a piaci vezetői bérekhez és követelményekhez, továbbá a jelenlegi prémiumok jelentős részét be kell építeni az alapbérbe" - írta a kormány új határozatára hivatkozva a hvg.hu.

A piaci bérekhez való közelítés érdekében három csoportra osztották az érintett állami cégeket: a pénzügyi szektorban, a Magyar Postát is ideértve, havi 5 millió a legmagasabb vezetői alapbér, az energiaszolgáltatóknál és más kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél 4 millió, a többinél 3 millió, és ehhez legfeljebb 20 százalék prémium járulhat, ha a társaság nyereséges.

Ez a maximum mindhárom kategóriában csak a legnagyobb vállalkozásokra vonatkozik, mert a cégek mérete alapján alcsoportokat is kialakítottak, de az adható összeg a kisebbeknél is elérheti a havi kétmilliót. Ugyanakkor a kormány döntése alapján "különösen indokolt esetben" mind az alapbér, mind a prémium meghaladhatja a határozatban megszabott maximumot.

A minisztereknek október végéig kell ennek megfelelően megváltoztatniuk az érintettek szerződését, és november közepéig jelenteniük, hogy ez hány emberre vonatkozott, és mennyibe kerül az állami költségvetésnek - írta a hvg.hu.