A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, június 30-i adata szerint Magyarországon több mint 533 ezer bejegyzett társas vállalkozás működik, holott évente mintegy 25-30 ezer új vállalkozás alakul. A nagy lemorzsolódás oka, hogy kevesen tudnak hosszú távon is sikeresen működni.

"A K&H: üzletet ide! vállalkozásösztönző program felméréséből kiderült, hogy a kkv-k szerint egy vállalkozás eredményességéhez ugyan az egyetemi tanulmányok és a nyelvtudás is nélkülözhetetlen, de leginkább a szakma rejtelmeibe kell minél jobban elmélyedni" - mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Kép: Napi.hu

A kutatás rávilágít arra is, hogy a sikeresség alapja a kommunikáció, a nyitottság és a terhelhetőség. A cégvezetők szerint ugyanis a legfontosabb a stressztűrő és a kapcsolatépítési képesség, emellett a kezdeményezőkészség és az önbizalom is lényeges feltétele az eredményességnek. (Új tőkealapokat indít a kormány.)

Kép: Napi.hu

Érdekes adat, hogy a saját tőke és a jogi szabályozás a cégvezetők szerint a legelhanyagolhatóbb tényező. Ezek szerint hiába van meg a megfelelő összegű pénz, ettől még nem lesz sikeres a vállalkozás.