Idén júliusban és augusztusban voltak olyan napok, amikor az előző évinél 50 százalékkal magasabb árszint alakult ki a magyarországi másnapi villamos energia piacon - írta közleményében a MEKH, amit az MTI idézett. A hazai árak a nyári hónapokban is a román, szerb, horvát és szlovén másnapi árakkal mozogtak szorosan együtt, de a határkeresztező kapacitások szűkössége miatt a régió árai jelentősen eltértek a Magyarországtól észak-nyugatra fekvő országok áraitól.

Nyáron a hőmérséklet emelkedése együtt járt a régiós villamosenergia-kereslet növekedésével. A korábbi időszakhoz képest a legnagyobb változást az jelentette, hogy a növekvő kereslet kielégítését főként régiós forrásokból lehetett biztosítani - írta a hivatal közleményében. Az osztrák határkeresztező kapacitások csökkenése miatt emelkedtek az árak, mivel a régió a nyári hónapokban gyakran szorult rá a drágább olasz források importálására.

A vizsgált időszak további jellegzetessége volt, hogy gyakorivá váltak azok a napok, amikor az osztrák és szlovák mellett az olasz határkeresztező kapacitás is telítetté vált. Így a keresletet kizárólag a régiós forrásokból lehetett kielégíteni - mutatott rá a MEKH.

A régió gáztüzelésű erőműveinek termelése messze elmaradt a téli csúcsértékektől, de a nagyobb óraszámban termelő gáztüzelésű erőművek magasabb költségszintje a régiós árak emelkedését okozta. (Üzent a közműszolgáltatóknak a kormány.)

A nyári villamosenergia-piaci folyamatok elemzéséből kiderült, hogy a hazai termelés csak korlátozott mértekben reagált az árak emelkedésére, annak ellenére, hogy voltak gazdaságosan üzemeltethető kihasználatlan kapacitások - közölte a hivatal.

Begyújthatjuk a gázt

A MEKH hangsúlyozta: a jelentés eredményei megerősítik a januári jelentésükben megfogalmazott piacfejlesztési célok fontosságát. Egyebek mellett kiemelten fontosnak tartják, hogy az állandó kapacitásszűkületet feloldó, új szlovák-magyar határkeresztező kapacitások 2020-ig megépüljenek. A hivatal további vizsgálatokat tart szükségesnek annak feltárására is, hogy a gáztüzelésű erőművek kapacitásainak effektív rendelkezésre állása növelhető-e a nyári hónapokban, és milyen eszközök állnak rendelkezésre a termelés flexibilitásának növelésére - áll a közleményben.

(A nyitókép forrása: Stocksnap.)