Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében összesen 2733 milliárd forintnyi támogatást osztanak szét 2014 és 2020 között. Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára egy minapi konferencián úgy nyilatkozott, hogy az eredeti verzióval szemben kevesebb pályázat, de nagyobb értékben jelenik meg 2015-ben. Így 56 pályázatot, 917 milliárd forint értékben írnak ki idén a GINOP keretében.

Nem mindenhol zökkenőmentes azonban a kiírás, ennek egyik oka, hogy a GINOP 2015. Évi Éves Fejlesztési Kerete (ÉFK) módosításának elfogadásáról a mai napig nincs döntés - tudatta a Napi.hu-val a Miniszterelnökség. Az uniós pályázatokat összefogó szervezetnél aziránt érdeklődtünk, hogy mikorra várható a GINOP 4-es prioritásába tartozó pályázatok megjelenése, mivel információink szerint csúszás várható az egyik legnépszerűbb, a kkv-k energiatermelését és energiafelhasználását támogató pályázatnál.

Csak a sikeresek reménykedjenek?

Vége lesoz a pénzosztásnak az uniós pályázatoknál, sőt, annak a cégnek, amelynek nincsenek szép üzleti eredményei az elmúlt évekből, szinte lehetetlen lesz forráshoz jutnia - hangzott el korábban egy szakmai konferencián. Az eseményen Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára elmondta, hogy annak a cégnek, amelynek nincs "robusztus növekedése" az elmúlt évekből, annak nem lesz könnyű nyernie. Sőt, annak a cégnek a minimumfeltételeket is nehéz lesz teljesítenie. Aki nyerni akar, vállalnia kell valamilyen pluszt: vagy át kell vinnie a szabad vállalkozási zónába a tevékenységét, vagy létszámnövekedést kell vállalnia, vagy barna mezős iparterületen kell megvalósítania a beruházást, mivel a zöldmezős beruházás nulla pontot kap az elbírálásban. Nem mindenki fog tehát nyerni, mert ha mindenkit támogatunk, akkor senkit sem támogatunk - fogalmazott az NGM államtitkára. Arra készülünk, hogy minden egyes forinttal úgy kell bánni, mintha utoljára lenne ilyen lehetőség - mondta Glattfelder, aki szerint az elmúlt időszakban számos értelmetlen beruházás történt, ilyen volt például a kutyakozmetika-fejlesztés, vagy az elhíresült 40 centiméteres kilátó.

Mivel nincs fejlesztési keret, ezért a Miniszterelnökség a 4. prioritással kapcsolatban sem tudott érdemi információval szolgálni, mint írták, "több olyan kérdés is felmerült, melynek további tisztázása szükséges". Más forrásból származó információink szerint egyébként éppen a 4-es prioritás az, amelyik miatt csúszik a végleges fejlesztési keret elfogadása, így a pályázatok megjelenésére leghamarabb novemberben lehet számolni. Amennyiben ezt az időpontot sem sikerült tartani, akkor úgy várhatóan átcsúsznak a pályázatok a jövő évre.

Egyszerre jön több energetikai pályázat?

Ez egyébként összecseng egy másik forrásunk által közöltekkel, mely szerint a nagy érdeklődés miatt elképzelhető, hogy csak a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program hasonló kiírásaival együtt jelenne meg a pályázat. Ez azért lehetne logikus megoldás, mert a GINOP 4-es prioritásába tartozó pályázat - amelyet eredetileg háromszor 6 milliárd értékben írtak voltak ki, ám információink szerint ezt háromszor 10 milliárd forintra emelték - iránt akkora lesz az érdeklődés, hogy a megemelt keretet is néhány nap alatt elkapkodnák, ám ha a KEHOP-os támogatásokkal együtt írnák ki, akkor eloszlana az érdeklődés, így pedig nem fordulhatna elő az a helyzet, ami nemrég a termelési kapacitásukat támogató pályázatoknál. Itt akkora volt a túljelentkezés, hogy jóval a tervezett előtt le kellett zárni a lehetőséget.

Nem ez az első energiapályázat - az állam magának már osztott pénzt

Szeptember elején jelent meg a Napelemes rendszer fejlesztése költségvetési és állami szervek villamos-energia költségének csökkentése érdekében című (KEOP-2015-4.11.0) felhívás. Mint a pályázati kiírásban olvasható, a fő cél a környezetünket kevésbé terhelő, megújuló energia alapú energiatermelés elterjesztése, a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos energia szerepének növelése, és ezen keresztül a széndioxid-kibocsátás csökkentése. Erre már csak azért is szükség van, mert a Magyarországon a felhasznált energia több mint 75 százalékát importáljuk. A mostani pályázatok ezen felül segíthetnek a kormányzatnak abban az uniós vállalásában is, hogy 2020-ra a megújuló energiaforrások részaránya elérje legalább a 13 százalékot.

A pályázatot 3,5 milliárd forintos vissza nem térítendő kerettel írták ki, amiből napenergia-hasznosító berendezéseket és azok rögzítő, tartó rendszere, villamosenergia hálózathoz kapcsolódásához és a rendszerrel való műszakilag biztonságos működéshez szükséges eszközöket, akkumulátorokat és hálózati elemeket (Pl. napcella, állványzat, inverter) vehet az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vagy annak 100 százalékos tulajdonában lévő társasága, hiszen a pályázaton csak ők indulhattak.