A megújuló alapú bruttó villamosenergia-termelés 3159 gigawattóra (GWh) volt tavaly, ami a 2014-es termeléshez képest csaknem 0,7 százalékos növekedést jelent - közölte a MEKH az előzetes adatok alapján. A tavaly előállított megújuló alapú villamosenergia legnagyobb része, 52 százaléka származott biomasszából. Ezt követte a szélenergia 22 százalékos, majd a biogáz 9 százalékos részesedéssel.

Az előző évhez viszonyítva csaknem megduplázódott a napenergiából termelt villamosenergia mennyisége, így 3 százalékot tett ki, valamint 51 százalékkal nőtt a kommunális hulladék megújuló részéből termelt villamosenergia, amely így 7 százalékot ért el.

A hivatal minden évben felméri a fogyasztók hozzáállását a kevésbé környezetszennyező energiatermeléshez. Tavaly a megkérdezettek fontosnak tartották ugyan a kevésbé környezetszennyező eljárások elterjesztését, de a lakosság alacsony hajlandóságot mutatott az iránt, hogy többet fizessen a kevésbé környezetszennyező eljárásokkal előállított villamosenergiáért.

A megkérdezettek 24 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg, vagy biztosan hajlandó lenne 5 százalékkal többet fizetni a kevésbé környezetszennyező eljárással előállított villamosenergiáért.

Az európai statisztikák szerint rosszul állunk

Nemrégiben publikálta a tavalyi évre vonatkozó adatait az Eurostat, ami már aligha festett optimista képet Magyarországról a megújuló energiatermelés terén. Uniós összevetésben Magyarországon volt a legkisebb a teljes áramtermelésen belül a megújulók aránya, az Eurostat által 3,2 százalékosra kalkulált mutató csak azért nem lett rosszabb, mert az összes hazai gázüzemű erőmű állt, csökkentve a fosszilis forrású termelés súlyát.