Magyarországon 2014 végére a privátbankok által a több mint 46 ezer ügyfélszámlán összesen több mint 3 000 milliárd forint értékű vagyon kezeltek. Ez az érték 2015 során mérsékelt újszámla-nyitásokkal kísérve további 400 milliárd forinttal bővülhet - véli Karagich István, a Blochamps Capital Kft. ügyvezető igazgatója.

A magyarországi privátbanki szektor vezető monitoring szolgáltatója úgy látja, hogy az alacsony kamatkörnyezetben a növekedés motorja hosszú évek után először nem a hozam-, hanem a új tőke (nna -net new assets) beáramlás lesz, melyet kiegészít a stabilitás megtakarítási számlák (smsz) révén hazaáramló tőke.

Az állami bankokból elmehetnek

A szektor szolgáltatói várhatóan - a banki tulajdonosváltások okán - tovább szelektálónak 2015-ben, ám a 9 legnagyobb privátbank összesített részesedése a jelenlegi 90 százalékról nem csökken - véli a szakember.

Ugyanakkor a bankszektorban bekövetkezett túlzott állami szerepvállalás erősítheti a külföldre irányuló vagyontranszfer és diverzifikálási hajlandóságot a vagyonos ügyfelek körében - fogalmazott Karagich. A szektor átrendeződésének azonban - a kisebb szereplők részsikerei mellett - adottságaiknál fogva csupán 3-4 nagy szolgáltató lehet az igazi nyertese.

Az új hozamkörnyezet a korábbiaknál jóval összetettebb befektetési döntéseket igényel majd a megtakarítóktól. Komoly kérdés, hogy az ezredforduló után túlnyomóan magas betéti szintekhez és a lekötési formához szokott kiemelt ügyfelek az új eszközosztályokkal ismerkedve milyen benyomásokat szereznek és hozamelvárásaikat milyen kockázatvállalás mellett fogják a különböző instrumentumokba fektetve visszaigazolva látni - állapította meg a Blochamps ügyvezetője.

Forrás: Blochamps Capital Kft.