Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi decemberekkel összevetve az idei érték megegyezik a hosszú távú decemberi átlaggal (52,2) és enyhén nagyobb az elmúlt három év átlagánál (52,1). A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent novemberhez képest, és a változások mértéke öt esetben is meghaladta a 7 százalékpontot. A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölé került ebben a hónapban. A 2016-os év értékei hét-öt arányban mutattak növekedést és csökkenést.

A Beszerzési Menedzser Index decemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 52,2. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem ugyanakkor csökkent az előző hónapokhoz képest, köszönhetően többek között az év végi leállásoknak, valamint a kevesebb munkanapnak az ünnepek kapcsán. Egész évben bővülést jelzett az index. A 2016 december havi index 4,1 százalékponttal alacsonyabb a novemberi (56,3) értéknél, és a 2016-os év harmadik legalacsonyabb értéke. December enyhén átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a decembereké 52,2). Az idei érték teljesen átlagos decemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár tizenkettedik hónapja. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta nyolc alkalommal volt alacsonyabb az index értéke decemberben.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték eléggé átlagosnak tekinthető 1995 óta, a mostaninál tíz alkalommal mértek alacsonyabb decemberi értékeket a korábbi években.

A decemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett novemberhez képest, és az ütem enyhén erősödött, az index értéke távolabb került az 50,0 pontos határtól. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a kilencedik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb 2016 júliusában haladta meg az 50,0 pontot.

A vásárolt készletek első hónapja szűkülnek, egyelőre enyhébb ütemben. Az idei decemberi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a negyedik legkisebb decemberi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2016-ban pedig hat ilyen hónap volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan decemberben is növekedésre utal, 2016-ban már hetedszer. Az index értéke magasabb lett novemberhez képest, és enyhén 50,0 pont fölé került, ezzel a harmadik legmagasabb decemberi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

 

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenegyedik legmagasabb decemberi adat, nem sokkal meghaladva az 1995 óta mért hosszú távú átlagot. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztalhattunk, immár tizenkettedik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően nyolcadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legnagyobb decemberi.
  • A késztermékkészletek szintje decemberben alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és az indexérték tovább csökkent, határozottan 50,0 pont alatt maradva. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a harmadik legkisebb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke erősen csökkent novemberhez képest, és enyhén 50,0 pont alá került. Ennek köszönhetően tizenegy hónap után először jelzi az import mennyiségének csökkenését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már tizenhét hónapja tart.
  • Ebben a hónapban acél, acél alapanyag, élőállat, fém alapanyag, fémtermékek, horganyzott dolgok, konténeres szállítás, lemez, sárgaréz és vas kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alumíniumból, bizonyos fémekből, élelmiszeripari alapanyagokból, és néhány fém esetében. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.