Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Syma Sport és Rendezvényközpont által épülő kongresszusi központ beruházásának előkészítése elindult, az építési engedélyt megkapta a társaság, jóllehet több mint egy év csúszással - mondta Szántó András, a Syma ügyvezető igazgatója egy sajtótájékoztatón.

A központ, amely várhatóan 2011 tavaszára készül el. A Syma 2005-ben kötött szerződést az állammal, ennek értelmében 30 év múlva, vagyis 2035-ben tíz euróért az állam tulajdonába kerül majd a 2006-ban felépült régi és a majdani új épület. A Syma egyébként bérleti díjat fog fizetni az államnak a rendezvény központ működtetéséért.

A kongresszusi központ a már meglévő rendezvény központhoz kapcsolódik majd, így több mint 50 ezer négyzetméter alapterületű lesz a teljes központ. A legnagyobb terem 4300 fő befogadására lesz alkalmas, összesen azonban több mint ötezer fős rendezvények is megrendezhetők lesznek az összesen 25 teremben. Négyezer négyzetméteren kiállítási terület is tartozik majd a központhoz, emellett pedig egyszerre ötezer fő étkeztetése is megoldható lesz.

Az új épületrészek 21 ezer négyzetméterrel bővülnek, a már felépült 30 ezer négyzetméterhez kapcsolódva. A beruházás ötmilliárd forintba fog kerülni, amelyből a Syma nagyjából húsz százalékos saját tőkével vesz részt. A maradék összeget hitelből finanszírozná a Syma. Több pénzintézettel is tárgyal a cég, konkrét megállapodás azonban még nincs. A társaság bízik a finanszírozás sikerében, bár tény, hogy most nehezebb lesz hitelhez jutni, mint másfél évvel ezelőtt, amikor a tervek megszülettek.

Évente több olyan rendezvényt is kénytelen lemondani Budapest amiatt, hogy nincs akkora konferencia központja, amely képes több ezer fő befogadására. A budai kongresszusi központ, amely jelenleg a legnagyobb befogadóképességű épület, is csak valamivel több mint ezer főt tud vendégül látni. Egy többezres központ létrehozását az is indokolja, hogy darabszámra igen sok konferencia szerveződik Budapesten, vagyis az igény mindenképp megvan, ám a Budapest csak a kisebb rendezvények piacán versenyképes.

Tavaly 531 konferencia rendezvény volt Magyarországon, amelyen összesen 120 ezer fő részvételével. Ebből 85 milliárd forint bevétele keletkezett az országnak. Ez az összeg a központ felépülésével akár a négyszeresére is emelkedhet majd Szántó szerint.